Появи се реакцията на Китай на изявлението на Руската федерация относно разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус.

"На 5 януари 2022 г. лидерите на държавите с ядрено оръжие направиха съвместно изявление, в което се казва, че ядрената война не може да бъде спечелена или водена, като се подчертава, че войните между държавите с ядрено оръжие трябва да бъдат избягвани и стратегическите рискове трябва да бъдат намалени. Всички страни трябва да се съсредоточат върху дипломатическите усилия за мирно разрешаване на украинската криза и да работят заедно, за да помогнат за разсейване на ситуацията", заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Пентагонът заяви във връзка с плановете на Москва, че не вижда признаци на ядрена ескалация от страна на Русия, Германия вижда признаци на сплашване, а канцеларията на президента на Украйна смята, че руският президент е нарушил Договора за неразпространение на ядреното оръжие и призова за свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В самата Беларус по държавната телевизия бяха отправени заплахи, че "Вилнюс ще потъне", а "Варшава ще се разтопи".

Западът би трябвало да запази спокойствие във връзка с решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, заяви днес полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Това е елемент на ескалация", каза той пред репортери. "Реакцията би трябвало да бъде спокойна, но твърда. Не може да бъдем сплашвани от руски пропагандатори", заяви полският министър.