Официалните китайски медии съобщиха днес, че се въвежда карантинен срок от 14 дни за всички завръщащи се в столицата Пекин, като намерението е да се предотврати разпространението на епидемията.

Тези, които отказват да се поставят под карантина или да изпълняват официалните правила за ограничаване на вируса, ще бъдат наказвани, но не се съобщава как, съобщават Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Китай съобщи днес за нови 5090 случая на заразяване в цялата страна, включително и за 120 смъртни случая. Така общият брой на заразените стигна 63 851, а броят на починалите - 1380. Оздравелите са над 6700.

Мисията от експерти на Световната здравна организация в Китай ще започне изследванията си по епидемията от коронавируса този уикенд и ще се фокусира върху това как се предава заразата и как протича самата болест, съобщи на брифинг в Женева днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световните агенции.

Ще се проучва и ефектът на предприеманите досега мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Снимка: БТА/XINHUA

В международния екип са включени 12 специалисти и още толкова техни китайски колеги. Целта им също така е да разберат повече подробности как, къде и кога са се заразили с новия вирус 1760-те здравни работници, инфектирани досега. Експертите ще имат срещи с представители на ключови китайски институти и ще посетят три провинции за запознаване с приеманите на местно и национално равнище мерки за борба срещу болестта, каза шефът на СЗО.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) изрази надежда, че правителствата и централните банки ще вземат мерки в отговор на епидемията от коронавируса, след като се изяснят икономическите последици на кризата. Изявлението бе направено от управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на Мюнхенската конференция по сигурността, предават Ройтерс и БТА.

Идните няколко седмици ще бъдат решаващи за изграждането на представа за влиянието, което коронавирусът ще окаже върху Китай и света, каза Георгиева.

По думите й "тогава ще можем да договорим синхронизирани и дори координирани мерки за защита на световната икономика от по-сериозен шок".

Шефката на МВФ изрази пред участниците в конференцията увереност, че това ще бъде направено.

Докато международната общност търси спасение от епидемията, се разигра и поредната сага заради епидемията. От часове пътниците от 8 полета на най-голямото английско летище "Хийтроу" са задържани на борда заради пасажери със съмнения за коронавирус, съобщават британските медии.