Посланикът на Китай в Сирия Ци Цянцзин е изразил готовността на страната си да вземе участие във военна операция по унищожаването на терористите в провинция Идлиб. Това съобщи правителствения вестник Al-Watan, пред който посланикът е дал интервю.

Причината за това настояване е присъствието на китайски уйгури, населяващи Синдзян-уйгурският автономен регион в Северозападната част на страната в редовете на терористите от "Ислямска държава" и Джабхат ан-Нусра. Те са приели исляма през периода 10-15 век и оттогава се наричат "тюрки". Уйгурите започват да се присъединяват към терористичните сили в сирия още през 2012 година, като сформират отделен отряд. Част от тях са воювали в Афганистан, заедно с Ал Кайда.

Целта на уйгурите е да установят мюсюлманско управление в района в Китай, където живее компактно тяхно население и ако намиращите се в Сирия около 5000 бойци не бъдат унищожени, Пекин може да си има сериозни проблеми при завръщането им по родните места.

Провинция Идлиб е последната сирийска провинция, където има остатъци от "Ислямска държава" Сирийската правителствена армия се готви да атакува провинцията, но това среща несъгласието на Турция. Заявлението на Китай е предизвикало силно безпокойство сред турските управляващи и президента Ердоган.

Турция приема уйгурите за "тюрки" и ги поддържа, макар и негласно. Тя ги смята за част от "турския пояс" на Изток. Сега обаче перспективата една свръхдържава да се появи с цялата си мощ в битката за Идлиб увеличава вероятността от военен сблъсък между турски и китайски военни.

Трябва да се има предвид и това ,че Близкия Изток е от скоро поле на китайската експанзия. Пекин вече финансира строителството на газопровод от Иран в Пакистан, купува най-много от всички останали държави петрол от Иран и наскоро подписа споразумение за сътрудничество с Кувейт.