Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на фотосесия по случай 75-ата годишнина от основаването на страната, но не е участвал в други събития в момент когато в медиите се появиха съобщения, че е възможно скоро да замине на посещение в Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Вчерашните празненства бяха изпълнени с посвещения на кошници с цветя на бивши лидери, банкети, концерти за китайска делегация и изпълнение на руски армейски танцов ансамбъл, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦНА.

Агенцията обаче не спомена нищо за Ким, освен че е присъствал на фотосесия в двора на мавзолея, където се намират телата на баща му и дядо му, и че е похвалил хората, "които поставят държавните дела над семейните си дела в добри или лоши дни".

"Патриотите са най-добрите активи, представляващи самата мощ на страната... и Корейската работническа партия въвежда ера на велика трансформация, безпрецедентна в историята на страната, като разчита на такива хора", каза той.

Очаква се Ким да пътува до руския град Владивосток, за да се срещне с президента Владимир Путин и двамата да обсъдят доставки на оръжия и друго военно сътрудничество, вероятно в кулоарите на Източния икономически форум, чието начало е насрочено за днес, посочва Ройтерс.

В държавните медии на Северна Корея няма информация за такова пътуване и за него първо съобщи американският в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални представители и разузнавателната служба на Южна Корея. Кремъл заяви, че "няма какво да каже" по въпроса.

Северна Корея и Русия отричат да са водили преговори за продажба на въоръжение, но миналата седмица САЩ заявиха, че такива разговори активно напредват и предупредиха, че би било грешка за Ким да достави оръжия, които Путин може да използва в Украйна.

Северна Корея на свой ред може да се стреми да задоволи своя недостиг на военни ресурси, като например при разработването на ядрени оръжия, смятат анализатори.

Владимир Путин поздрави севернокорейския лидер Ким Чен-ун по случай 75-ата годишнина от провъзгласяването на КНДР, предаде вчера ТАСС, като се позова на поздравителна телеграма, публикувана на сайта на Кремъл.

В поздравителната си телеграма Путин припомня, че Съветският съюз "първи призна новата суверенна държава, появила се на корейската земя".

"Оттогава насетне отношенията между страните ни неизменно се градят на основата на принципите на приятелството, добросъседството и взаимното уважение. Натрупан е значителен опит на конструктивно сътрудничество в различни области", изтъква Путин.

Руският лидер изразява освен това увереността си, че двустранните връзки и занапред ще се задълбочават във всички сфери.

"Това изцяло отговаря на интересите на нашите народи, както и на потребността от гарантиране на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия", подчертава Владимир Путин.

В телеграмата Путин желае на Ким Чен-ун добро здраве и успехи, а на всички граждани на КНДР - мир и благополучие.