Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун иска да се срещне в Русия с президента Владимир Путин, за да обсъдят оръжейни доставки, каза днес говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, цитирана от Франс прес и БТА.

Така тя повтори твърденията на вестник "Ню Йорк таймс", който обяви по-рано през деня, че Ким планира да отиде този месец във Владивосток, за да разговаря с Путин за снабдяване на Москва с оръжия за войната срещу Украйна.

Ким щял да пътува от Пхенян, вероятно с брониран влак в руския Далечен изток, където да се срещне с руския президент, посочва американското издание.

"Както вече сме казвали публично, преговорите между Русия и Северна Корея за оръжия активно напредват. Знаем, че Ким Чен-ун иска тези преговори да продължат, включително с дипломатическо посещение на най-високо равнище в Русия", заяви представителката на американското президентство.

В сряда друг говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом - Джон Кърби, вече изрази загриженост, че предполагаемите преговори между Пхенян и Москва за доставка на оръжия напредват активно. Според Вашингтон такива споразумения биха нарушили резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, отбелязва АФП.

Кърби припомни на брифинг за журналисти, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил наскоро Северна Корея, според него за да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Москва.

По думите му Владимир Путин и Ким Чен-ун са разменили помежду си писма, в които се ангажират да увеличат двустранното сътрудничество. Според разузнавателна информация на САЩ друга официална руска делегация е пътувала до Пхенян след посещението на министъра на отбраната.

В рамките на споразуменията Русия ще получи оръжия, които планира да използва във войната с Украйна, каза Кърби. Той добави, че е възможно сделките да се отнасят и за суровини, които да помогнат на руската индустриална база в областта на отбраната.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом каза, че всякакви оръжейни споразумения между Русия и Северна Корея ще нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Призоваваме Корейската народнодемократична република да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел, да не предоставя или продава оръжия на Русия", подчерта Кърби.

Ден по-късно говорителя на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия възнамерява да развива връзките си със Северна Корея, като същевременно не потвърди думите на Кърби, че Путин си е разменил писма с Ким.

Вчера пък се разбра, че министърът на отбраната на Русия Сергей Щойгу е предложил на Ким Чен-ун техните страни да проведат съвместно военноморско учение заедно с Китай, предаде Ройтерс, като се позова на информация от южнокорейското разузнаване, цитирана от агенция Йонхап.

Шойгу е отправил към Ким предложението за тристранно военноморско учение по време на неотдавнашното си посещение в КНДР, по време на което изглежда е провел частна среща с Ким, на която двамата са се договорили за широкообхватно разширяване на военните отношения, добавя южнокорейската новинарска агенция.

Руският военен министър посети Северна Корея през юли за отбелязването на 70 години от края на Корейската война и се срещна с Ким. Те посетиха отбранително изложение, където бяха демонстрирани севернокорейски балистични ракети.

Северна Корея е извършила шест ядрени изпитания от 2006 г. и през последните години тества различни видове ракети, но рядко провежда военни учения със съседите си. САЩ и техният съюзник Южна Корея редовно провеждат военни учения, които Северът осъжда като подготовка за водене на война срещу него