Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че нестабилната геополитическа ситуация около неговата страна означава, че сега е дошло времето тя да бъде по-готова за война от всякога, съобщи днес севернокорейската официална новинарска агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ким направи тези коментари по време на посещение в главния военен университет на Северна Корея.

Севернокорейският лидер даде вчера напътствия на на студентите и преподавателския състав на Университета за военни науки и политика "Ким Чен-ир", наречен на баща му, който почина през 2011 г. КЦТА определя този университет като "най-висшата школа за военно обучение" в страната, пише БТА.

През последните години под управлението на Ким Северна Корея ускори разработката на въоръжения и установи по-тесни военни и политически връзки с Русия, предполагаемо оказвайки помощ на Москва във войната ѝ в Украйна в замяна на руска помощ за стратегически севернокорейски отбранителни проекти, посочва Ройтерс.

"Ако врагът избере военната конфронтация с КНДР, тогава КНДР ще му нанесе смъртоносен удар без капка колебание, като мобилизира всички средства, с които разполага", каза Ким пред студентите и преподавателите, цитиран от КЦТА.

"Предвид сложната международна обстановка ... и несигурната и нестабилна военна ситуация около КНДР, той каза, че сега е дошло времето да сме по-готови за война от всякога", цитира КЦТА думите на севернокорейския лидер.