Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви днес, че премиерът на Япония Фумио Кишида наскоро е предал по друг канал намерението си да се срещне с лидера на Северна Корея, предаде севернокорейската агенция КЦНА, цитирана от Ройтерс.

Ким Йо-чен обаче каза, че подобряването на двустранните отношения между Пхенян и Токио зависи от това дали Япония може да вземе практически политически решения, добавя БТА.

"Премиерът (на Япония) би трябвало да знае, че само защото желае и е взел решение, не означава, че може или че ръководството на нашата страна ще се срещне с него", е казала Ким Йо-чен, цитирана от КЦНА.

"Това, което е ясно, е, че когато Япония се противопоставя на Корейската народнодемократична република и нарушава суверенните ѝ права, тя е смятана за противник и ще стане част от мишената ѝ", допълва сестрата на Ким Чен-ун.

Кишида е казал, че иска да разговаря със севернокорейския лидер и лично ръководи усилията за осъществяването на първата подобна лидерска среща от 20 години.

Миналия месец Ким Йо-чен заяви, че един ден Кишида може да посети Пхенян.

"Ако Япония (...) вземе политическо решение да отвори нов път за подобряване на отношенията на основата на взаимно уважение и почтително поведение, според мен двете страни могат да отворят ново бъдеще", каза тя, цитирана от КЦНА.