Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун е наблюдавал вчера изпитания на ракетни установки със "суперголям калибъбр", способни да поразят столицата на Южна Корея Сеул, съобщи днес официалната новинарска агенция КЦТА, цитирана от АП и БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

По време на учебните стрелби са били изпробвани 600-милиметрови реактивни системи за залпов огън и други оръжия. На някои от тях според КЦТА може да бъдат поставяни тактически ядрени бойни глави.

По-рано Япония обяви, че Северна Корея е изстреляла вчера три балистични ракети, които са прелетели 350 километра, достигайки максимална височина от 50 километра, преди да паднат в Японско море недалеч от източното крайбрежие на Корейския полуостров.

Снимка: БТА/АР

Севернокорейският лидер се закани да увеличи военния потенциал на страната си в обстановка на задълбочаваща се конфронтация със Съединените щати и техните съюзници.

Снимка: БТА/АР

Вчерашните учебни стрелби съвпаднаха с посещението в Южна Корея на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който участва в откриването на третата Среща на върха за демокрация - инициатива на президента на САЩ Джо Байдън, замислена като форум за обсъждане на начини за спиране на отстъплението от демокрацията и подкопаването на човешките права и свободи.

Снимка: БТА/АР