Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие в Пхенян руския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщи руското министерство на външните работи.

Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

"Днес министърът на външните работи на Русия направи официална визита в КНДР и беше приет от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун", заявиха още министерството.

Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на КНДР. Срещата се е състояла в резиденцията за почетни гости Пекуауон.

"Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен-ун, това беше първата среща с него лице в лице", каза източник от руската делегация, цитиран от ТАСС и БТА.

По време на срещата Лавров покани севернокорейския лидер в Русия и му предаде най-добри пожелания от президента Владимир Путин.

Дипломатическото ведомство разпространи видеозапис и публикува снимки от срещата в Пхенян, на които двамата мъже се ръкуват и разговарят, седнали от двете страни на една маса.

"Елате в Русия, много ще се радваме", каза Лавров.

Той предаде на Ким Чен-ун "най-топли поздрави" от президента Путин и "пожелания за успех във важните инициативи, предприети с ваше участие на Корейския полуостров".

Ким Чен-ун никога не е ходил в Русия, но баща му Ким Чен-ир посети големия си съсед през 2002 и 2011 година.

Лавров отиде в Пхенян по покана на севернокорейския си колега И Йон-хо на фона на дипломатическия кипеж с наближаването на срещата на 12 юни между Ким и американския президент Доналд Тръмп, която, изглежда, отново е на дневен ред, след като бе анулирана миналата седмица от Тръмп.

Ким каза, че цени високо курса на руското ръководство, в частност на президента Путин, към противопоставяне на американската доминация.

"Вие посещавате нашата страна в период, когато ситуацията на Корейския полуостров бързо се мени в посока на преговори и съвещания в съответствие с интересите на двата народа", добави севернокорейският лидер.