Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да създаде "неуязвима армия" тъй като той обвини САЩ, че създават регионално напрежение и не предприемат действия, за да докажат, че нямат враждебни намерения към Пхенян.

Развитието на севернокорейските оръжейни системи е необходимо пред лицето на враждебната политика на САЩ, а Южна Корея заплашва мира със засилването на въоръжените си сили, каза севернокорейският лидер Ким Чен-ун, цитиран от Ройтерс.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Пхенян укрепва своята армия само с цел самоотбрана и възпиране, а не за да започне война, подчерта севернокорейският лидер, цитиран от държавни медии.

Трудно е да се повярва на уверенията на САЩ, че нямат враждебни намерения спрямо Северна Корея, предвид продължаващите погрешни преценки и действия спрямо Пхенян, подчертал е Ким.

Придружаващите материалите снимки показват, че той е направил това изявление, стойки пред нови оръжия, включително севернокорейската междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-16". Тя беше показана на военен парад през октомври, но засега не е била подложена на изпитания, припомня Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Южна Корея извърши неотдавна изпитание на изстрелвана от подводница балистична ракета, планира да построи нови оръжия, включително самолетоносачи, както и да закупи изтребители "стелт" Ф-35 от САЩ.

Според Ким "невъздържаните и опасни" усилия на Южна Корея за укрепване на въоръжените й сили "разрушават военния баланс на Корейския полуостров и засилват военната нестабилност и заплаха".

Снимка: AP/БТА

Това се прави "под абсурдния претекст на противодействие на заплаха от наша страна", добави севернокорейският лидер.

Снимка: AP/БТА