Японският премиер Йошихиде Суга каза, че изстреляните от Северна Корея към Японско море две ракети са били балистични, предаде ДПА.

Той заяви, че Токио изразява сериозен протест пред Пхенян и категорично осъжда този акт.


"Изстрелването заплашва мира и стабилността на нашата страна и региона и е открито нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви Суга на пресконференция.

Първата ракета е била изстреляна малко след 7 часа местно време, а втората след около 20 минути, съобщи агенция Киодо. Те са паднали извън японската специална икономическа зона.

Прелетели са около 430 километра и не са нанесли никакви щети при падането си в морето, каза японското правителство.

За последен път Северна Корея е изстрелвала балистични ракети през март 2020 г.

Японският премиер, който проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурно, каза след това, че на срещата си с американския президент Джо Байдън идния месец ще обсъди политиката по отношение на Северна Корея.

Съобщавайки за първата ракета, Токио каза, че тя не представлява опасност за страната. Според японската обществена телевизия, която цитира министерството на отбраната, ракетата е паднала в морето извън японската специална икономическа зона.

Това е второ изстрелване на севернокорейска ракета или ракети за една седмица. През уикенда Пхенян изстреля две ракети с малък обсег, след като на посещение в Южна Корея бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин, припомня Франс прес.

"Но тези ракети, наричани и крилати, не са обект на международните санкции, наложени на Корейската народнодемократична република, докато балистичните са", отбелязва Йонхап.