Обектът, изстрелян вчера от източния бряг на Северна Корея, е новоразработена хиперзвукова ракета, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ракетата е била изстреляна към морето, казаха южнокорейските военни.

Изпитанието бе извършено на фона на призиви на Пхенян към САЩ и Южна Корея да се откажат от "двойните стандарти" към оръжейните програми, за да се възобновят дипломатическите разговори.

Разработването на оръжейни системи увеличава отбранителната способност на Северна Корея, посочи КЦТА в съобщение, уточнявайки, че лидерът на страната Ким Чен-ун не е присъствал на изстрелването.

Снимка: AP/БТА

При първото пробно изстрелване учените от националната отбрана потвърдиха навигационния контрол и стабилност на ракетата в активния участък, се казва в съобщението.

Ракетата, наречена "Хвасон-8", се представи съгласно техническите си характеристики, допълва то.

На 15 септември и Северна, и Южна Корея извършиха изпитания на балистични ракети - поредна проява на оръжейна надпревара, в която двете страни разработват все по-усъвършенствани оръжия на фона на безплодни усилия за връщане към преговорите и снижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Междувременно столицата на Северна Корея Пхенян вчера беше открита петата сесия на 14-ото Върховно народно събрание, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

На откриването на сесията и първото заседание лидерът на страната Ким Чен-ун не е присъствал.

Според съобщението на КЦТА депутатите са приели дневния ред на сесията и са обсъдили въпроси от сферата на вътрешната политика. Започнали са също да разглеждат законопроекти за развитието на градовете и окръзите, за образованието на младежите, както промени и допълнения в закона за плана за развитие на икономиката.

Депутатите са обсъдили грешките, допуснати във всички сфери на народното стопанство, единодушно е било прието и решение за влизане в сила на закон за вторичните суровини.