Руската армия ще се нуждае от поне пет години, за да се възстанови от войната в Украйна, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от ДПА и БТА.

"По разузнавателни данни на НАТО руснаците са загубили много танкове, артилерия, бронетранспортьори и войници", каза Резников за украинския в. "Украинска правда".

"Редовните въоръжени сили на Руската федерация ще бъдат възстановени най-рано след пет години", изтъкна украинският министър, като отбеляза, че същото се отнася за руските ракетни запаси.

В края на краищата това е една война на ресурси и НАТО може да калкулира тези ресурси, подчерта Резников.

 

Според началника на киевската военна администрация Сергий Попко, сирените в Киев, предупреждаващи за опасност, са прозвучали 638 пъти, откакто руските сили нахлуха в Украйна, съобщи ДПА. 

Украинската столица е прекарала близо 694 часа в състояние на тревога.

 

 

"Това са на практика 29 дни, почти цял календарен месец, който жителите на града са прекарали в убежища и бункери", изтъкна Попко.

По данни на украинския представител Киев е станал обект на 52 въздушни удара, при които са загинали 120 души, сред които пет деца. При атаките с ракети са ранени 495 души.

Освен това при нападенията са повредени над 600 сгради, като сериозни щети е понеса и жизненоважна инфраструктура на Киев, съобщи Попко.

"Тази година е най-лошата в скорошната история на Киев", каза още той.