Украйна пусна мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на продължаващата повече от 13 месеца пълномащабна инвазия на Русия в съседната страна, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на националната полиция.

Киев смята, че 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на инвазията и само 328 от тях са се върнали в родината си. Москва, която контролира части от Източна и Южна Украйна, отрича да е отвличала деца и казва, че те са били отведени на сигурно място, пише БТА.

Украйна обедини усилията си с американска технологична компания в разработването на приложението "Да обединим отново Украйна", което ще помогне за събиране на семейства, разделени от военния конфликт, каза Олександър Фацевич - зам.-началник на националната полиция.

Това е един от инструментите за намиране на деца и връщането им в семейството, каза Фацевич на онлайн брифинг.

Дори да намерим само едно дете по този начин и да съберем само едно семейство, това вече ще е победа, малка победа, но с всяка стъпка ще можем да връщаме деца у дома, посочи зам.-началникът на украинската полиция.

Москва не крие, че има програма, в рамките на която е прехвърлила хиляди украински деца от окупирани украински райони в Русия, но представя това като хуманитарна кампания за защита на сираци и изоставени деца в зоните на конфликт.

Тази седмица комисарката за правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова каза, че от февруари 2022 г. Русия е приела над 5 милиона бежанци от региона на Донбас, след които има 730 000 деца с родители или настойници.

Фацевич посочи, че новото приложение ще дава възможност на полицията да събира повече данни по сигурен начин, включително от хора в Русия, Беларус и окупираните територии, които искат да помогнат на украинските деца.