Службата за сигурност на Украйна (ССУ) повдигна задочно обвинения срещу ръководителя на прокремълската международна организация "Евразийско движение" Александър Дугин, широкоизвестен като един от главните идеолози на концепцията за т. нар. Руски свят, предаде Укринформ, като се позова на съобщение в "Телеграм" на ССУ.

В съобщението се казва, че Дугин е "един от ключовите идеолози на агресивната политика и геноцида на Русия срещу украинския народ", пише БТА.

"В многобройните си изказвания и публикации той вече десет години отрича съществуването на Украйна като суверенна държава и призовава към въоръженото й завземане от руските войски".

Освен това, според твърденията на следствието, по общо мнение той пропагандира за унищожаване на гражданската инфраструктура на Украйна, пише информационната агенция.

В началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Дугин беше един от първите, които я подкрепиха.

През август 2022 край Москва бе извършен атентат, при който загина дъщеря му. Журналистката Даря Дугина, която следваше стъпките на баща си, беше взривена в колата си, а Москва обвини Киев за терористичния акт.

През октомври миналата година разузнавателните служби на САЩ признаха, че тяхното мнение е, че украинското правителство стои зад взривяването на колата на Дугина.