Министерството на външните работи на Украйна обяви, че високопоставен дипломат на руското посолство в Киев трябва да напусне страната в рамките на 72 часа, считано от 19 април, като тези мерки са в отговор на изгонването на украинския консул в Санкт Петербург, предава РИА Новости.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи в събота, че консулът на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк е бил задържан на 16 април в същия град по време на среща с руски гражданин, докато е получавал информация от класифициран характер, съдържаща се в базите данни на правоприлагащите органи и ФСС. 

По-късно заместник-министърът на външните работи на Украйна Евгений Енин заяви, че украинската страна подготвя ответни мерки. А прессекретарят на украинското външно министерство Олег Николенко поясни, че Сосонюк е бил задържан за няколко часа и той вече се е върнал в дипломатическата институция.

Руското външно министерство съобщи, че временно повереният в делата на Украйна в Москва Василий Покотило е бил извикан във ведомството в събота във връзка с незаконната дейност на украинския консул в Санкт Петербург, като е поискано Сосонюк да напусне Русия в рамките на 72 часа считано от 19 април.