Украйна нанесе днес удари по руски петролни рафинерии във втори пореден ден на интензивни атаки с дронове, причинявайки пожар в най-голямата рафинерия на "Роснефт" при едно от най-сериозните нападения срещу руския енергиен сектор през последните месеци, предаде Ройтерс.

Цените на петрола се повишиха с 2 процента отчасти поради опасения за прекъсване на доставките след атаките, които според президента Владимир Путин са опит да бъде разстроено произвеждането на президентските избори в Русия тази седмица.

Междувременно главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски укрепва фронтовата линия. "Оперативната ситуация на източния фронт остава тежка", се казва в изявление на Сирски в комуникационното приложение "Телеграм".

В изявлението си той казва още, че посетил района на бойните действия в Източна Украйна, и предупреждава, че има "опасност от напредване на руските сили в дълбочина".

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

В тази връзка той посочва, че са взети всички необходими решения за усилване на посочените войскови части с резерви, боеприпаси, средства за радиоелектронна борба, което допълнително ще осигури устойчивостта на защитата в тази част на фронта.

"Врагът продължава да атакува, като концентрира усилията си в районите на Терни, Иванивске, Бердичи, Тоненке, Вербове и Роботино", посочва още Сирски.

"В същото време, вероятно заради многото загуби, вражеската активност в други райони на фронтовата линия значително намаля", заяви главнокомандващият украинските сили.

По думите му това е станало благодарение на навременните управленски решения за укрепване на отбраната на този участък от фронта, навременната подмяна на части, които са загубили боеспособност, както и благодарение на смелостта и издръжливостта на нашите войници.

"В продължение на две седмици ожесточени боеве врагът претърпя изключително големи загуби. Въпреки това всички селища, които той се опита да превземе, останаха под наш контрол", посочва украинският главнокомандващ.

Сирски и министърът на отбраната на Украйна са връчили държавни и ведомствени награди на военнослужещи, отличили се в битките на фронта.

Украински дронове по руски рафинерии

Ден след като нанесоха сериозни щети на рафинерия на "Лукойл" в Нижни Новгород, украински дронове атакуваха рафинерии в Ростовска и Рязанска област, съобщиха представители на регионалните власти.

В Рязан, на 180 километра от Москва, нападение с дрон е предизвикало пожар в рафинерия на "Роснефт", която е седмата по големина в Русия, като има първоначални данни за пострадали, съобщи губернаторът Павел Малков. По-късно той каза, че пожарът е потушен.

Двама източници, запознати със ситуацията, съобщиха за Ройтерс, че рафинерията е била принудена да спре две първични инсталации за рафиниране на петрол. От "Роснефт" засега не са отговорили на запитванията за коментар.

В Ростов няма пострадали, но рафинерията в Новошахтинск е принудена да спре производството, съобщи областният управител Василий Голубев. По-късно два източника съобщиха за Ройтерс, че работата в рафинерията е възобновена.

Украински източник заяви пред Ройтерс, че атаките с дронове са извършени от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и съобщи са ударили 3 руски петролни рафинерии в Рязан, Кстово и Кириши тази нощ.

"Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от петролни пари и горива, които Русия насочва директно към войната и убийствата на наши граждани", подчерта източник, цитиран от Укринформ и УНИАН.

Украинските въоръжени сили също така са извършили нощни атаки с дронове срещу руска военновъздушна база в Бутурлиновка и военно летище във Воронежка област, допълни източникът от ССУ.

Ударите по петролните рафинерии, ключов източник на приходи за Русия, има риск да намалят производството на бензин и дизелово гориво в страната и да повишат цените.

Руският президент Владимир Путин обвини днес Киев, че чрез нападенията си се опитва да се намеси в президентските избори на 15-17 март.

"Основната цел, не се съмнявам в това, е, ако не да се провалят президентските избори в Русия, то поне по някакъв начин да се попречи на нормалния процес на изразяване на волята на гражданите", заяви Путин в обширно интервю пред руската държавна информационна агенция РИА и държавната телевизия "Россия-1".

Операция "Перун"

Според украинското разузнаване Кремъл продължава психологическата операция "Перун", започната през февруари 2024 г., чиято цел е да оправдае агресивната война срещу Украйна.

"Руските пропагандисти изпълняват активна фаза на операцията за зловредно влияние "Перун", която трябва да достигне своя пик до деня на президентските избори в Русия", предаде Укринформ, позовавайки се на данни на украинското военно разузнаване.

Операцията е насочена към дестабилизиране на политическата ситуация в Украйна и западните демокрации и създаване на условия за "изпълнение на задачите" на т.нар. специална военна операция. Операция "Перун" се провежда и във временно окупираните територии на Украйна и в повечето региони на Русия.

Разузнавателните средства на Националната гвардия на Русия, действащи на чужда територия, също участват в усилията.

Пропагандистите на Кремъл инструктират шпионите от системата на руската гвардия да работят за компрометирането на украински и проукраински западни политици, като ги обвиняват в корупция и предателство на интересите на Украйна. Те също така имат за задача да оправдават руската агресия срещу Украйна и да осветляват кризата от гледна точка, благоприятна за Кремъл. Друга задача е разпространяването на дезинформация за предполагаемото "нормализиране на живота" в завзетите от руснаците украински територии. Активът е инструктиран и да формира образа на "украинските нацисти" в руското и европейското медийно пространство и т.н.

Според руския наръчник, службите за сигурност на Кремъл се позовават на събитията, които се развиват в Украйна през първата половина на 2024 г., като използват както отдавна установени, така и новоизмислени лъжливи разкази: за предполагаемия държавен преврат, подготвян в Киев, за отговорността на Украйна за разпалването на военни действия в Донбас, за предполагаемото масово убийство на проруски активисти в Одеса и други, подчертават анализаторите на военното разузнаване.

Очаква се операцията да достигне своята кулминация около деня на президентските избори в Русия.

Москва планира да приключи с психологическата операция "Перун" до 30 юни.