В безредиците миналата седмица в Казахстан са загинали 225 души, сред които 19 служители на силите за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Данните съобщи на брифинг днес началникът на един от отделите на главната прокуратура Серик Шалабаев, обобщавайки сведенията за броя на телата, докарани в моргите. Сред убитите има цивилни и въоръжени "бандити", каза Шалабаев, без да даде подробности.

Пострадалите са над 4500 души, предаде ТАСС, цитирайки същия източник.

Шалабаев каза, че в бунтовете са участвали 50 000 души. Кулминацията на вълненията, започнали заради повишаването на цената на втечнения газ, бе на 5 януари, когато тълпи щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, коли, банки и магазини в няколко големи града.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев поиска помощ от ръководен от Русия военен блок и отстрани покровителя си и предшественик на поста Нурсултан Назарбаев от ръководството на националния Съвет за сигурност.

Появиха се оплаквания за побои и мъчения на задържаните и днес Токаев нареди на полицията да не допуска тормоз и призова прокуратурата да бъде снизходителна към задържаните, които не са извършили тежки престъпления.

Казахстанският президент издаде указ, с който от утре се отменя извънредното положение в Актобинска област.

Преди това той нареди от 14 януари да бъде отменено извънредното положение в град Шимкент, Източноказахстанска, Карагандинска и Туркестанска област, а от 15-и и в Акмолинска и Костанайска област. По-рано, на 13 януари то беше отменено и в Северноказахстанска, Павлодарска и Западноказахстанска област. Така извънредното положение, въведено в цялата страна на 5 януари, остава в сила само в седем от 17-те региона.

Антитерористичната операция в Казахстан продължава в три региона, съобщи днес Комитетът за национална сигурност. Това са Жамбилска област, Алматинска област и град Алмати.

Къде е Назарбаев

Междувременно двама представители на роднинския кръг на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев подадоха оставка от ръководството на държавните компании за пренос на петрол и газ, съобщи днес суверенният фонд на централноазиатската страна, цитиран от Ройтерс.

Суверенният фонд, "Самрук-Казина", каза, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са се оттеглили от качеството си на изпълнителни директори на държавните компании за пренос на петрол и газ "Казтрансойл" и "Казахгаз".

Шарипбаев е женен за най-голямата дъщеря на бившия президент Дарига Назарбаева, според публикации на сина й в социалните мрежи. Нито Шарипбаев, нито Назарбаева са коментирали отношенията си.

Досанов е съпруг на Алия Назарбаева, най-малката дъщеря на Назарбаев.

"Самрук-Казина" не уточни причините за оставките.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия, преди да се оттегли през 2019 г. Въпреки това той запази широки правомощия и след това, които обаче загуби миналата седмица, когато наследникът му Касъм-Жомарт Токаев го измести от председателското място в Съвета за сигурност на фона на насилието при безредиците в Казахстан.

Осемдесет и една годишният бивш лидер не се е показвал публично, откакто протестите избухнаха на 4 януари, а критичните изказвания на сегашния президент за него предизвикаха предположения, че преди Токаев да свали бившия си покровител от поста между двамата е настъпил разрив.

По-рано през седмицата Токаев заяви, че иска сътрудниците на Назарбаев да споделят богатството си с обществото чрез редовни дарения за новоучредена благотворителна фондация, отбелязва Ройтерс.

Бившият заместник-министър на енергетиката на Казахстан Жумабай Карагаев е бил задържан от Агенцията за финансов мониторинг, съобщи нейната пресслужба, цитирана от ТАСС.

Териториалното поделение на агенцията в Мангистауска област е арестувало също "ръководители на платформи за електронна търговия и хора, имащи отношение към необоснованото повишение на цените на пропан-бутана в Мангистауска област".

Според съобщението съдът е оставил бившия заместник-министър на енергетиката под стража за срок от два месеца. Той бе освободен от поста с решение на правителството само няколко часа по-рано днес.

Казахстанските правоохранителни органи освободиха още четирима граждани на съседен Киргизстан, задържани по-рано по подозрение в екстремистка дейност.

Според вътрешното министерство те са се завърнали благополучно при семействата си.

Преди няколко дни властите освободиха от ареста и киргизстанския музикант Викрам Рузахунов, който по погрешка бе задържан за участие в безредиците в Алмати.

 

Лукашенко: Попречихме на нова цветна революция

Намесата на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) попречи на провеждането на нова "цветна революция" в Казахстан, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС, пред завърналите се миротворци от неговата страна.

"Успехът на вашата мисия може да се разглежда като появата на ефективен механизъм за борба с така наречените "цветни революции", заяви Лукашенко. Според него изпращането на миротворци на ОДКС "е премахнало заплахата от разрушаване на държавата, гарантира стабилизация на ситуацията и възстановяване на конституционния ред".

"Казахстан беше подложен на въоръжена агресия на добре координирани терористични групи. Те са преминали специална подготовка и имат боен опит, получен в различни горещи точки", добави Лукашенко. Той отбеляза, че терористите и екстремистите са били "управлявани отвън".

Повечето страни от постсъветското пространство са изправени пред заплахи, подобни на тази, пред която беше изправен Казахстан, отбеляза Лукашенко. "Ние разбираме, че събитията в братската ни република са поредния опит за външна намеса във вътрешните работи на независими държави", подчерта беларуският президент.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че всички самолети, превозващи изпратени в Казахстан миротворци, са се върнали в страната, отбелязва Асошиейтед прес.