Казахстан се готви да депортира високопоставен служител на руските сили за сигурност, който избягал от страната си, защото не е съгласен с нахлуването в Украйна, и се надявал да намери убежище на Запад, предаде Ройтерс, като се позова на неговата съпруга.

Стотици хиляди руснаци избягаха в Казахстан и други съседни държави след началото на войната. Много от тях са цивилни, които преминават границата законно, за да избегнат мобилизация, отбелязва Ройтерс.

Като служител на Федералната служба за охрана, която пази президента Владимир Путин, 36-годишният майор Михаил Жилин няма право да напуска Русия, съобщава БТА. Той обаче избягал в Казахстан през септември, когато станало ясно, че може да бъде изпратен в Украйна.

Съпругата му Екатерина и двете им деца също отишли в Казахстан, но законно. Впоследствие Жилин бил осъден на депортиране. Той се опитал да избяга в Армения, но бил задържан преди да се качи в самолета.

Съпругата на Жилин каза, че преди два дни казахстански съд потвърдил решението той да бъде предаден на руските власти. Вчера той вече бил отвеждан към границата, докато тя се опитвала да се свърже с адвокати правозащитници, за да опита да предотврати неговото депортиране.

Засега няма коментар от страна на казахстанското министерство на вътрешните работи.

Бившата съветска република в Централна Азия отхвърлила молбата на Жилин да му предостави бежански статут на фона на опитите си да запази приятелски отношения с Русия - свой важен търговски партньор, и едновременно с това да не предприема действия, които може да бъдат възприети като подкрепа за нейната инвазия в Украйна. Повечето казахстанци са против войната, отбелязва Ройтерс.

Евронюз Румъния пък съобщава, че румънските власти са регистрирали на територията на страната от началото на конфликта в Украйна около 4900 украински мъже, които са избягали от Украйна, нарушавайки закона за военното положение.

"Тези украински граждани са поискали да им бъде дадена защита от страна на румънската държава, тъй като идват от зона на конфликт", потвърждава Румънската гранична полиция в съобщение, изпратено до испанската агенция ЕФЕ.

Украинските мъже, които са влезли в Румъния "без извършване на съответните контролни процедури на граничните пунктове", са били настанени в регионални центрове за кандидатстващи за убежище, се отбелязва в съобщението.

Военното положение, обявено в Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари, забранява на мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат страната, с изключение на освободените от мобилизация в случай на война, тези, които имат медицински парични, и бащите на най-малко три деца, напомня изданието.

Повече от 3 милиона украински граждани са преминали границата с Румъния от началото на руската агресия срещу Украйна, като част от тях са останали в Румъния, съобщи по-рано тази седмица румънският премиер Николае Чука.