Агенцията се позовава на представителя на МВР на Казахстан Алмас Садубаев. Той дава някои данни за престрелките в неделя, без да споменава сведения за осуетен заговор за преврат в страната.

"Към днешния ден от нападателите 13 престъпници са убити при активна въоръжена съпротива, четирима са ранени, седем се издирват", е заявил Садубаев. Той е добавил, че са арестувани и 8 заподозрени, но тяхното съучастие в нападенията още се проверява.

"Нощта в Актобе мина спокойно, обстановката в града и в републиката като цяло е спокойна и се намира под контрол", е заявил представителят на вътрешното министерство.

В цялата страна е въведено за 40 дни жълто (т.е. умерено) ниво на терористична опасност, най-ниското в скала от три степени. Актобе беше в режим на "червена" заплаха в понеделник, докато антитерористичната операция беше в пълен ход.

Под свой личен контрол ситуацията в Актобе е взел президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, уточнява ТАСС.

Няма нови данни за вероятната мотивация на терористите, донесли дъх на война в големия и развит град в Западен Казахстан (бивш Актюбинск, 367 000 жители).

Според първите официални съобщения атаките са дело на "група привърженици на радикални нетрадиционни религиозни течения". Никой не е споменал изрично "ислямисти", но това е също толкова близо до ума, колкото близо е размирният Северен Кавказ до Актобе.

На 5 юни въоръжена група нападна в града оръжейния магазин "Палада", припомня РИА Новости. Там престъпниците убиха продавача и един охранител и раниха трима полицаи.

Последва нападение на втори магазин за оръжие, където жертва стана един посетител, а друг беше ранен. Но в престрелка с полицейски патрул бандитите загубиха трима души, а друг беше арестуван.

Другите престъпници отвлякоха автобус и нападнаха поделение на Националната гвардия, където се опитаха да вземат заложници. Но бойците оказаха убедителен отпор, макар че в престрелката загинаха трима от тях.

Напрежението продължи през цялата нощ срещу понеделник. От куршумите на екстремисти загинаха общо шест души – трима цивилни и трима военни. 38 ранени са потърсили помощ в болниците на града.

Министърът на вътрешните работи Калмуханбет Касимов още вчера подчерта, че станалото "еднозначно е признато за терористичен акт".

Предположения за целите на терористите изказа преди всичко комитетът по религиозните въпроси, който е в системата на културното министерство. Според него престъпниците са искали "да сплашат мирното население на страната, да нарушат мира и съгласието, да внесат страх и смут в обществото".

"Идеолозите на международния тероризъм в продължение на много години се опитват да въвлекат наши граждани в орбитата на своето влияние", подчертава също комитетът.

Руското електронно издание lenta.ru припомня, че през 2011 г. в Казахстан са извършени серия терористични нападения, включително един самоубийствен атентат в Актобе. А през ноември същата година ислямистът Максат Кариев е убил няколко души и пътьом ограбил оръжеен магазин.

„Подготовка на преврат”

Независимо от предполагаемата джихадистка следа обаче ТАСС съпровожда информациите си за престрелките в Актобе със справка за обстановката в Казахстан. В нея първо се припомнят неотдавнашни бурни протести по повод плановете за поземлена реформа.

А на 6 юни властите в Казахстан са обвинили бизнесмена Тохтар Тулешов в организиране на държавен преврат. От следствието са обявили, че той преследва "дестабилизация на обстановката в страната чрез създаване на огнища на напрежение, организиране на протестни акции и масови безредици".

На 6 юни, т.е. в деня на «червена» антитерористична тревога, Тулешов е бил задържан, а заедно с него – няколко представители на правоохранителните органи и министерството на отбраната на страната. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от Комитета за национална сигурност на Казахстан.

Сред арестуваните е един бивш заместник на главния прокурор. Съучастници на Тулешов са били арестувани не само в столицата Астана, а и в бившата столица Алмати и в Шимкент.

Пак според сведение на Комитета за национална сигурност "от тайници е било иззето значително количество оръжие, боеприпаси и взривни вещества", които Тулешов "планирал да използва за реализация на своите престъпни намерения".

Основните руски агенции не съобщават изрично за връзка между предполагаемия опит за преврат в Казахстан и нападенията в Актобе, заклеймени от председателя на Сената на републиката за техния «краен цинизъм и жестокост».