Обвиненията на полската прокуратура спрямо руски авиодиспечери, че имат отношение към катастрофата с полския президентски самолет в района на Смоленск на 10 април 2010 г., нанасят ущърб на двустранните отношения.

Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано на пресконференция, посветена на разследването на катастрофата със самолета Ту-154М, в която загина тогавашният полски президент Лех Качински, представител на генералната прокуратура на Полша обвини руски авиодиспечери в умишлено предизвикване на това произшествие.

Според Захарова по принцип днес не се е чуло нищо ново, а е ставало дума за втвърдяване на линия, следвана от полските власти, които първоначално са се опитали частично да припишат отговорността за трагедията на руските специалисти, а сега се стремят без основание да им припишат и зла умисъл.

"Истинските причини за авиокатастрофата край Смоленск са установени и са отразени в доклада на Междудържавната авиационна комисия от 12 януари 2011 г., изготвен след проведено щателно разследване", каза говорителката на руското външно министерството.

"Разследването показа, че руските диспечери нямат нищо общо с произшествието и Варшава много добре знае това", допълни тя.

Според нея полските власти обаче се опитват да използват тази трагедия за постигане на политически цели. Захарова допълни, че такава тактика е безперспективна и вреди на руско-полските отношения.