Регионалният парламент на Каталуния избра за президент на областта Ким Тора - сепаратистки кандидат, посочен от намиращия се в изгнание в Брюксел бивш регионален лидер Карлес Пучдемон, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

При избирането си Тора обеща да продължи с "изграждането на независимата държава".

55-годишният твърд сепаратист бе избран с 66 гласа от каталунските партии, борещи се за независимост, срещу 65 "против" и четирима въздържали се.

По-рано, по време на дебатите, Тора заяви, че ако бъде избран, ще работи за създаване на независима република, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"При републиката всеки ще спечели права. Никой няма да изгуби права, републиката е за всеки, независимо за какво гласува", каза той пред регионалните законодатели.

Снимка: БТА

Тора добави, че ще създаде "държавен съвет в изгнание" с "легитимен председател" - сваления регионален лидер Карлес Пучдемон. Той възнамерява също да свика учредително събрание, което да състави конституцията на бъдещата Каталунска република.

Той опита да отхвърли обвиненията, че е радикален сепаратист, който възнамерява да пренебрегне нуждите на каталунците, които искат да останат част от Испания. И обеща, че делата му ще бъдат в полза на всички 7,5 милиона каталунци и че протяга ръка към всеки, защото е "възможно е да се намери обща основа".

Тора е известен с язвителните си коментари по адрес на Испания, а в събота например се обяви за изграждане на държава с "максимален радикализъм".

Той е адвокат по професия, е в политиката е от 10 години. Той е автор на седем книги, повечето са за каталунски журналисти и интелектуалци от 20-те и 30-те г. на XX век.

Парламентът на Каталуния избра премиер близо половин година след предсрочните избори през декември 2017 г., организирани от правителството в Мадрид. Вотът беше спечелен от партиите, обявяващи се за независимост, но те нямат абсолютно мнозинство.