Касъм-Жомарт Токаев си осигури 7-годишен президентски мандат начело на Казахстан и днес положи клетва, след като в началото на годината се справи с бунтове заради цената на горивата, потушени с руска помощ, и "архивира" покровителя си, а през юни прокара с референдум реформи и се дистанцира от Москва.

Анализатори смятат, че Токаев е свикал предсрочните избори, за да утвърди победата си и да легитимира властта си преди появата на реални противници или увеличаване на протестите в страната. Но и в изборния ден не мина без протести, съобщава Би Би Си, цитирана от БТА.

Токаев спечели с 81,31% от подадените гласове при избирателна активност от 69,44 на сто и фон от петима неразпознаваеми кандидати. На предишните избори за държавен глава той беше събрал по-малко - 70,96 процента. Както поясни държавният съветник Ерлан Карин, цитиран от ТАСС, "изборите още веднъж потвърдиха, че днес обществото и властта имат общо разбиране за перспективите за развитие на страната. Като цяло може да се отбележи, че първият етап на големия електорален цикъл завърши успешно".

На практика петимата конкуренти на фаворита играеха ролята на статисти - никой не събра повече от 3,42%, а гласувалите срещу всички кандидати бяха 5,8 на сто, резюмира Франс прес. Международните наблюдатели от ОССЕ изразиха съжаление, че реален плурализъм не е имало, защото никой от останалите кандидати не е оспорвал програмата на сегашния президент и изборът на гласоподавателите е бил ограничен. Наблюдателите отчетоха и "случаи на сплашване и нападения срещу журналисти", както и това, че "условията за издигане на кандидат-президенти са прекомерно рестриктивни", което "неразумно ограничава правото на гражданите да се кандидатират".

Надявайки се да обърне "нова страница" след размирна година, Токаев каза, че на изборите се стреми към "нов мандат на народно доверие", цитира го в. "Дейли телеграф", посочвайки, че "новият Казахстан", обещан от новия лидер, прилича на "дежавю" заради все така пустия политически пейзаж, безсилната опозиция и политическия натиск.

Така доскорошният хрисим политик циментира властта си само 9 месеца, след като взелите 238 жертви кървави безредици, започнали в западния град Жанаозен заради високата цена на живота, ознаменуваха историческо пренареждане по върховете на централноазиатската държава.

През 2019 г. несменяемият лидер на независим Казахстан Нурсултан Назарбаев избра Токаев за свой наследник, без и през ум да му минава, че много бързо ще бъде реално отстранен от ключовите позиции, които запази, отстъпвайки властта: лидер на управляващата партия Нур Отан и председател на влиятелния Съвет за сигурност. През септември Токаев финализира отстраняването на Назарбаев като възстанови старото име на столицата Астана, три години след като градът беше наречен Нур Султан, за да почете предшественика му.

Политически експерти са на мнение, че януарските безредици са били провокирани отчасти от недоволството на казахстанците от властта, която Назарбаев запазваше дотогава, независимо от формалното й "сдаване", коментира в. "Гардиън". По време на протестите демонстранти скандираха по адрес на Назарбаев "Старче, върви си!"

Има обаче и спекулации, че първоначално протестите може да са били използвани от фракции в управляващия елит, които са водили свои битки, пише "Гардиън". Изданието се позовава на достоверен източник от бизнес кръговете, че през месеците преди януарските събития е имало растящо напрежение между фигури, близки до Назарбаев, и други, свързвани с Токаев. Конфликтът назрявал "от известно време", а през предходните 6 до 12 месеца са се появили "все по-големи пререкания, които парализираха вземането на решения".

След като успя да загърби дотогавашния си ментор, Токаев се дистанцира и от руския президент Владимир Путин в разгара на "специалната му военна операция", въпреки че през януари беше поканил контингент начело с руски войски да помогне в потушаването на протестите. През юни Токаев влезе директен сблъсък с Путин в Санкт Петербург и отказа да признае сепаратистките територии в Източна Украйна, впоследствие анексирани от Русия. През лятото Токаев заяви на руския си колега, че няма да признае за независими държави "квазидържавни територии" като източните украински области Луганск и Донецк, припомня ДПА.

Военният съюз начело с Русия в рамките на ОНД - Организация на Договора за колективна сигурност, който се намеси в Казахстан, е създаден за взаимна защита, но не и за разрешаване на вътрешни проблеми. Вероятно затова Токаев представи протестите като дело на "терористи", обучени в чужбина, без да приведе доказателства. Всъщност недоволството в страната му тръгна от увеличените цени на горивата, започна в Западен Казахстан и бързо обхвана и други региони, "превръщайки се в общ протест срещу корупцията, бедността и неравенството", обобщава "Гардиън".

Сега и протестите, и изборите за президент са зад гърба на Токаев. Той разполага със 7 години начело на Казахстан, след като "за по-малко от година удави в кръв най-мощните бунтове в историята на страната си, обезвреди могъщия си предшественик и се изправи срещу Владимир Путин", резюмира АФП.

Амиржан Косанов - основен съперник на Токаев на изборите през 2019 г., смята, че сянката на Елбасъ (Водача на нацията) Назарбаев още тегне над сегашния държавен глава, защото той е продукт на режима на своя предшественик. Косанов предвижда, че историята отрежда незавидна роля на Токаев, който "трябва да изчисти авгиевите обори, останали от предшественика му".

Освен това, нахлуването на Русия в Украйна събуди в Казахстан опасения, че Москва може да е хвърлила око на северните региони на страната, където живеят 3 милиона етнически руснаци, а границата с Руската федерация е 7500 километра.

Засега външната политика на Токаев е успешна: той засили връзките на страната не само с Китай, но и с Европа, а "януарското клане изглежда не е отслабило международните му позиции", коментира АФП. В рамките на няколко месеца в Казахстан гостуваха Шарл Мишел, папата и Си Цзинпин.

Самата Русия отчита, че нейният традиционен съюзник Казахстан - втората по големина икономика от бившите съветски републики, донякъде е загубил интерес към предлаганите от Москва проекти за постсъветско икономическо обединение и по-широко евразийско партньорство, отбелязва Ройтерс, цитирайки РИА "Новости".

Макар януарските бунтове да предизвикаха голям трус в политическата система и преразпределение на властта начело на държавата, като цяло политическата система остава в основата си непроменена, коментира Наргис Касенова във в. "Дейли телеграф". Както протестите, така и поканването на руски войски за потушаването им ще предизвикат резонанс сред казахстанската интелигенция и обществeността по отношение на състоянието на държавата, смята Касенова.

Част от новата история на Казахстан е и период в края на 20-те и през 30-те години на миналия век, когато интензивната съветска индустриализация и насилствената колективизация обричат на гладна смърт над 1 милион казахстанци, припомня Би Би Си.

РСЕ коментира, че дори Токаев да спази обещанието си да не се кандидатира отново, той едва ли ще иска някой, който не му е предан, да поеме кормилото през 2029 година. Тази неизвестност подготвя сцената за поредно управляемо предаване на властта, което, както се видя, не беше добре управлявано последния път, при изтласкването на 82-годишния Елбасъ Назарбаев.