Държавният глава на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев свика днес предсрочни президентски избори на 20 ноември. Това се съобщава в указ, публикуван от неговата канцелария и цитиран от Ройтерс и БТА.

Гласуването, което Токаев вероятно ще спечели, ще съкрати сегашния му мандат, но ще му даде право на втори, по-дълъг мандат. Съгласно приетата наскоро в богатата на петрол централноазиатска държава продължителността на президентския мандат бе намалена от седем на пет години.

Анализатори казват, че произвеждането на предсрочни избори намалява рисковете от потенциално влошаване на икономиката и загуба на обществена подкрепа на фона на геополитическата турбулентност в постсъветското пространство като цяло.

На 1 септември президентът Токаев се обяви в подкрепа на промяната на мандата на седем години без право на подновяване. Той предложи също да се свикат предсрочни президентски избори през есента, но това предложение тогава още не бе официално потвърдено.

Известна с футуристичните си небостъргачи сред степите на Северен Казахстан, Астана беше преименувана на Нур Султан през март 2019 г., след като бившият държавен глава се оттегли от поста. Управлението на 82-годишния сега Назарбаев от 1991 г., когато бившата съветска република стана независима, до 2019 г., беше авторитарно и се характеризираше със силен култ към личността му.

Новият президент, 69-годишният Токаев, дошъл на власт след изненадващата оставка на своя ментор, постепенно се разграничи от неговото наследство, като предприе реформи и отстрани влиятелния роднински кръг на предшественика си от ключовите постове в страната. Този обрат стана още по-осезаем след бунтовете в Казахстан през януари, при които имаше много жертви. Причините за тези бунтове остават неизяснени.