Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев печели 82,45 на сто от гласовете на днешните предсрочни президентски избори, предаде Ройтерс, позовавайки се на екзитпол на организацията "Отворено общество и цитирана от БТА.

Токаев се е очакваше да спечели тези избори и да продължи да управлява още седем години богатата на петрол централноазиатска страна.

Изборите бяха предизвикани от 69-годишния Токаев, който според анализатори иска да легитимира и консолидира властта си, след като преди около година отстрани от предшественика си, дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев.И ако победата на Токаев се възприемаше като сигурна, интригата е кой от останалите малко известни петима кандидати ще излезе на второ място и може би ще получи пост в правителството, отбелязва Би Би Си.

Днес на площад в Алмати полицията задържа пет активистки на опозиционно движение, които разгърнаха транспарант, на който пишеше "Ще доживеем ли до честни избори?" и скандираха: "Ние сме за честни избори", съобщи Радио Азаттък.