Полицията в Шри Ланка е задържала и разпитва сирийски гражданин във връзка с бомбените атаки в неделя, Великден, срещу църкви и хотели. Зам.-министър на отбраната пък обяви, че първите резултати от разследването на атентатите сочат, че те са извършени като отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч.

Полицейският отдел за разследване на тероризма арестува сирийски гражданин за разпит след атаките", казаха източниците. Това бе потвърдено и от други двама служители, запознати с разследването.

До ареста на сириеца се стигнало след разпити на местни заподозрени във връзка с кръвопролитните взривове в три църкви и четири луксозни хотела, при които загинаха 310 души и около 500 са ранени.

Още никоя групировка не е поела отговорност за координираните бомбени атентати.

От снощи страната е в режим на извънредно положение. Указът на президента Маитхрипала Сирисена дава на силите за сигурност и полицията големи правомощия в издирването и арестите на заподозрени лица. Подобни права органите на реда и сигурността имаха и в операциите срещу тамилските бунтовници в северните и източните части на острова по време на конфликта, приключил 2009 г.

Командирът на армията ген. Махеш Сенанаяке заяви пред репортери днес, че извънредните правомощия трябва да продължат "поне няколко дни", за да се извършат операциите по сигурността.