Бившият шеф на конгломерата даде първото си интервю от затвора за Nikkei. В него той обяви, че е станал жертва на "предателство и заговор" от страна на "Нисан". А като причина за тези действия на японската компания, Гон посочва разработения от него план за обединение на трите автомобилопроизводителя в една компания.

По думите на Гон, той е обсъдил в детайли този план с шефа на "Нисан" Хирохито Саикава, като е посочил пътищата за бъдещата задълбочена интеграция и е предложил да бъде включен в разговорите и Масуко, шеф на "Митцубиши". Това обаче е било отхвърлено от шефа на "Нисан".

Според източници от кръгове, близки до Гон, японската компания е имала притеснения, че това обединение ще му даде твърде голяма власт. Затова е разработен заговор и в прокуратурата са изпратени данни за неговите доходи. Според обвинения в укриване на доходи силното лидерство на Гон е тълкувано като диктатура.

Карлос Гон обяснява и придобиването на имоти в Ливан и Бразилия. По думите му това е направено, за да се чувства той в безопасност и да работи на спокойствие. Жилищата са били използвани и за срещи с хора и други компании от бранша. Той твърди, че от "Нисан" са били информирани за покупките и са ги одобрили.

Той оспорва и обвинението, че е получил близо 9 милиона долара от съвместно предприятие на "Нисан" и "Митцубиши" в Холандия и твърди, че всички трансфери са били одобрени от регионалния директор за Европа.

Карлос Гон бе арестуван през ноември 2018 година с обвинения за недеклариране на доходи и нанасяне на загуби на управляваните от него компании в размер на милиони долари.