Японският автомобилостроител Нисан (Nissan) гласува единодушно за отстраняването на председателя на съвета на директорите Карлос Гон след арестуването му по подозрение във фалшифициране на финансови отчети и други нарушения, предаде Асошиейтед прес.

Компанията посочи в изявление днес, че целта й е да сведе до минимум влиянието на случая върху обединението й с френската Рено (Renault) и по-малкия японски автомобилостроител Мицубиши (Mitsubishi Motor).

Гон и също замесения в случая директор Грег Кели са освободени и от местата си в съвета.

Съветът на директорите на Нисан се събра днес на извънредно заседание в централата на компанията в Йокохама.

Прокуратурата потвърди, че Гон е в Токийския център за задържане, чиито строги условия с множество правила и ограничения силно контрастират на комфортния му начин на живот, отбелязва Ройтерс.

Бизнесменът вероятно е настанен в малка стая от 4,8 кв метра с тоалетна в единия край, посочват експерти, запознати с центъра.

Много от стаите в центъра са снабдени с традиционните постелки татами и легла футон. Други са обзаведени в западен стил с легла. На задържаните се разрешава да вземат душ в определени дни, макар и не всеки ден, разказва адвокат по наказателно право, посетил за последно сградата преди три месеца.

В стаите няма отоплителни уреди, за да не се самонаранят задържаните, няма телевизия или радио, допълва той. Не им се разрешава достъп до лаптопи или мобилни телефони. Коланите и вратовръзките, както и бельото с дълги крачоли са забранени, за да се предотвратят опити за самоубийства, допълва бившият прокурор Цутому Накамура.

Центърът е доста студен по това време на годината, посочва интернет предприемачът Такафуми Хорие, който е осъден за измами, пред последователите си в Туитър.

Гон бе арестуван в понеделник и срещу него официално още не са повдигнати обвинения. Японското законодателство разрешава задържане на заподозрени до 23 дни, преди те да бъдат обвинени официално.