Кандидатът за премиер от Демократичния съюз за интеграция Насер Зибери представи вчера част от своята програма, съобщава вестник "Нова Македония".

Зибери изтъкна, че неговият план е непартиен и е добър за албанската общност и за страната. Той предложи десетте стратегически държавни институции да се управляват съвместно от един македонец и един албанец. Зибери каза, че ще предложи да има задължителни часове по албански във всяко училище, започвайки от пети клас. Той предложи също 13 август, деня на подписването на Охридския договор, да бъде обявен за национален празник.

Като друга своя инициатива кандидатът за премиер на ДСИ предложи мултиетнически химн, отбелязва изданието.

Зибери изтъкна, че държавата трябва да помогне и да осигури субсидии за всички, които искат да работят и да създадат работни места. Той обяви, че ще инициира политика на нулеви данъци като нулев данък печалба за три години за всеки работещ за пръв път под 35 годишна възраст.

Зибери предлага и гъвкаво работно време през седмицата и половин работен ден в петък. Предлага също минимална работна заплата от 600 евро за всяка медицинска сестра и всеки учител и осигуряване на помощ от 20 000 евро за всеки нов земеделец под 35 годишна възраст, пише вестник "Нова Македония".

Председателят на СДСМ Зоран Заев говори в Гевгелия за новата икономическа визия за развитие на държавата след излизането от кризата и представи пред жителите на града плановете за развитие за нова македонска икономика, която ще дава нови работни места, по-високи заплати, по-високи пенсии и по-добър жизнен стандарт за всички, пише скопският вестник "Вечер".

Заев каза, че в следващия четиригодишен мандат общо 600 милиона евро ще бъдат насочени към местни компании, 300 милиона евро ще бъдат директна бюджетна подкрепа, а 300 милиона евро ще бъдат от европейските фондове. Следва четвърти пакет мерки за подкрепа, в който всички пенсионери с пенсия под 15 000 денара ще получат държавна платежна карта и ваучер, каза Заев.

Той посочи, че най-бедните граждани ще получат държавна платежна карта, за да купуват местни продукти и услуги. В края на своето обръщение Заев призова жителите на Гевгелия да участват в изборите, които ще бъдат безопасни за здравето, и да гласуват с номер 3 за СДСМ и коалицията "Можем", пише "Вечер".

На 15 юли жителите на Северна Македония ще упражнят политическото си право да решат кой ще управлява страната през следващите четири години, водейки я през решаващите фази на сложните преговори за присъединяване към ЕС. Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12 април, но бяха отложени поради кризата с COVID-19. Понастоящем страната се управлява от временно правителство, чиято основна задача е да организира парламентарните избори, като парламентът не заседава.