Канадският премиер Джъстин Трюдо извърши трета поред смяна в своето правителство през последните три месеца в отговор на кризата, предизвикана от последователните оставки на две министърки, изразили недоволство от намесата на правителството в съдебна процедура, предаде Ройтерс.

Днес Трюдо изненадващо посочи за министър на бюджета малко известната депутатка от неговата Либерална партия Джойс Мъри. Тя ще отговаря за правителствените разходи, сменяйки на този пост Джейн Филпот, която подаде оставка на 4 март в протест срещу опита на правителството да прикрие корупционния скандал, свързан с голямата строителна компания Ес Ен Се-Лавален (SNC-Lavalin). Това е първи правителствен пост за 64-годишната Мъри, която преди е била член на регионалното правителство на провинция Британска Колумбия.

Филпот е смятана за приближена на бившата министърка на правосъдието Джоди Уилсън-Рейбоулд, която подаде оставка през февруари, след като обвини премиера и приближените му, че са упражнили над нея недопустим натиск и са й отправили заплахи, за да се застъпи пред прокуратурата в полза на компанията Лавален и да не допусне съдебно разследване срещу нея.

В началото на март Трюдо отрече, че той и негови служители са се намесвали в работата на канадската съдебна система и отказа да се извини. Медиите и анализаторите смятат, че правителството на Трюдо преживява най-тежката криза от началото на мандата си. Социологически анкети сочат, че този скандал може да провали шансовете му да остане на власт след изборите през октомври т.г.