Бързо растящият горски пожар, който избухна през уикенда в Северна Калифорния, подхранван от силни ветрове, предизвика евакуация на хора в неделя и покри с пепел хиляди домове.

Вижте снимките >>>

Повече от 1200 души се борят с огъня, който все още гори на около 120 километра североизточно от Сан Франциско. Огнената стихия се е разпространила на около 32,500 акра (13,150 хектара), съобщиха официални лица, цитирани от ndtv.com.

Небето над части от района на залива на Сан Франциско се оцвети в оранжево, което се дължи на пламъка. Прозорци, коли и тревни площи са покрити с пепел.

Жителите на някои селски райони на окръг Йоло бяха евакуирани от домовете си.

Заплашаването в района е много голямо

Снимка: БТА

Миналата седмица пожар близо до селището Клиърлейк Оукс унищожи 12 сгради и застраши други 600, изгаряйки близо 12 квадратни мили земя. В борбата с него бяха мобилизирани повече от 230 пожарникари при помощта на хеликоптери, булдозери и друго оборудване.

Властите наредиха на населението в района на Спринг Вали, където живеят около 3000 души, да се евакуира от домовете си.

Други два пожара в калифорнийския окръг Техама преминаха общо през около шест квадратни мили, но само единият от тях е причинил щети на сгради.

По-малък пожар в съседния окръг Шаста е почти изцяло потушен, като не е засегнал намиращи се там постройки.

Снимка: БТА

В борбата с огъня се включиха хеликоптери, булдозери и друго оборудване

Снимка: БТА

Променливият вятър и жегата в Калифорния подхранваха пламъците

Снимка: БТА

Пламъците се разгарят допълнително от променливия вятър и жегата Прочети още на: https://www.bgonair.bg/world/2018-06-25/kaliforniya-v-plamatsi-hilyadi-evakuirani

Снимка: БТА

Няма човешки жертви

Снимка: БТА