Американският щат Калифорния може да стане един от първите в страната, който ясно да гарантира правото на аборт и достъп до контрацептиви. Това става след като законодатели в щата гласуваха за поправка в местната конституция.

Стъпката на калифорнийската местна власт е пример за очаквани промени и в други либерални щати, след като миналата седмица Върховният съд премахна националните протекции гарантиращи правото на аборт.

Местната конституция на Калифорния вече предвижда право на аборт, но към момента то идва от съдебни интерпретации на правото на личен живот. С очакваната промяна правото на аборт ще бъде конкретно описан в щатската конституция.

Предложението за това бе прието от супермнозинството от демократи в местния законодателен орган и сега следва включване на промяната в бюлетината на изборите през ноември. Нагласите са поправката да бъде приета, защото значително мнозинство от калифорнийците са против премахването на протекциите за аборт, гарантирани във вече отмененото решение в случая "Роу срещу Уейд".