Американките излязоха на масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд отмени решение, което гарантираше на жените в цялата страна право на аборт. Всеки щат занапред вече сам ще решава дали да забрани абортите. Протестираха както поддръжници, така и противници на абортите.

В Хюстън жените срещу забраната на правото на аборт скандираха "Тялото е мое". А на много места демонстрантите, сред които имаше и мъже, издигнаха плакати с подобни надписи. 

Почти веднага след решението на Върховния съд, доминиран от консерватори, щатите Мисури и Тексас обявиха протестите за незаконни. Очаква се поне седем до десет щата да ги последват. 

Американският президент Джо Байдън определи стъпката на Върховния съд като "трагична грешка", а държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Държавният департамент "е решен да продължи да улеснява достъпа до репродуктивни здравни услуги" и да подкрепя репродуктивните права по цял свят.

Съдебното решение отмени друго, от 1973 г., което забраняваше на американските щати да въвеждат ограничения на абортите, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Губернаторът на Ню Йорк заяви, че щатът е отворен за всички жени, които искат да направят аборти.

Министерството на правосъдието на САЩ също остро осъди решението на Върховния съд.

Снимка: БТА

Лидерите на съюзнически страни като Канада, Великобритания и Франция изразиха съжаление за тази стъпка, противоречаща на практиките в повечето страни, особено развитите.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази безпокойството си относно правата на жените.

"Правата на жените са под заплаха. Трябва решително да ги защитаваме", заяви днес Шолц. Той приветства това, че в същия ден, в който в САЩ е било взето това решение, в Германия е била отменена част от наказателния кодекс, забраняваща досега "рекламирането" на услуги, свързани с абортите.

Снимка: БТА

Същевременно група френски депутати от центристката партия на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че ще внесат законопроект за вписване на правото на аборт в националната конституция, предаде Асошиейтед прес. Това ще затвърди правото на жените на аборт, смята депутатката Мари-Пиер Риксен, съобщава БТА.

Сега правото на аборт във Франция е вписано в закон от 1975 г., касаещ доброволното прекратяване на бременността. Този закон се вписва и в юридическата рамка за декриминализирането на абортите в страната.

Снимка: БТА