Американският милиардер Тим Дрейпър заяви, че разполага с достатъчно подкрепа, за да поиска жителите на Калифорния да се произнесат дали техният щат - най-многолюдният в страната, да бъде разделен на три, предаде Асошиейтед прес.

Дрейпър планира следващата седмица да представи на държавния секретар на Калифорния петиция с над 600 000 подписа. За да бъде въпросът подложен за гласуване на изборите през ноември са необходими 366 000 подписа.

Предприетите в победните години усилия инициативата "Кал 3" да стигне до избирателите се провалиха и Конгресът би имал последната дума за успеха й. Нейните поддръжници смятат, че щатът се е разраснал твърде много, за да отговаря ефективно на нуждите на калифорнийците.

Според противниците й обаче разделянето му на три части по никакъв начин няма да реши икономическите и политическите му проблеми.

Дрейпър предлага трите нови щати да се наричат Калифорния, Северна Калифорния и Южна Калифорния, но какви да са названията ще решат местните жители, ако инициативата успее