Жители на Съединените щати, които разпространяват умишлено заразата от COVID19, могат да бъдат съдени за тероризъм съгласно законодателството на страната, коментира зам.-генералният прокурор Джефри Роузен пред "Политико". В докладна записка, написана от Роузен до ръководителите на американското министерство на правосъдието, до правоприлагащите органи и до американските адвокати, пише, че прокурори и следователи могат да попаднат в ситуация, в която "целенасочено се излагат и заразяват други хора с COVID-19".

Според Роузен коронавирусът отговаря на законовото определение за "биологичен агент".

"Заплахите или опитите да се използва COVID-19 като оръжие срещу американците няма да бъдат толерирани", категоричен е Роузен.

За момента американското Министерство на правосъдието е започнало борба с повишаването на цените на стоките от първа необходимост. Преди дни генералният прокурор Бил Бар заяви по време на брифинг, че презапасяването с медицинско оборудване ще бъде преследвано от закона.

Междувременно вчера стана ясно, че САЩ се нареждат трети по брой регистрирани случаи на зараза след Китай и Италия. Световната здравна организация заяви, че наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на коронавируса в страната. През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза говорителката на СЗО Маргарет Харис. От тях 40% са в Съединените щати. На въпрос дали те могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

Президентът Доналд Тръмп обаче заяви, че "една тежка рецесия или депресия може да вземе повече жертви от новия коронавирус в САЩ", като дори спомена възможността за "хиляди самоубийства". Той добави, че се надява да може да отмени ограничителните мерки преди католическия Великден, който тази година се пада на 12 април.