Промените, очаквани при напускане на ЕС без сделка, ще засегнат всичко от роуминг такси до автомобилни стандарти, предупреждава правителството на Великобритания.

Нови сигнали от Брюксел засилиха надеждите, че Обединеното кралство и ЕС ще успеят да договорят и одобрят необходимото споразумение за "развода си" преди 29 март 2019 година, когато Великобритания трябва да напусне блока, макар страните да остават разделени по около 20 процента от въпросите.

Мнозина бизнес лидери и инвеститори обаче се опасяват, че политиците могат да не постигнат съгласие. При подобен сценарий за петата по големина икономика в света може да се стигне до отслабване на Запада, сътресения на финансовите пазари и нарушаване на търговията.

Лондон ускори разработването на планове за действия при Брекзит без сделка и днес публикува 28 технически бележки, обхващащи възможните последици в редица области, включително петрол и газ, екологични стандарти и защита на личните данни, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Обхванати са "рутинни" въпроси като шофирането в ЕС и пътуването до Евросъюза с британски паспорт.

Според правителството на британските шофьори може да им се наложи да получат международно разрешително, за да карат по европейските пътища, тъй като шофьорските им книжки вече няма да бъдат валидни в блока. Шофьорските книжки на европейските граждани обаче ще важат в Обединеното кралство.

Британците са изправени също пред вероятността да плащат повече, за да използват мобилните си телефони в ЕС, тъй като ограниченията върху таксите за роуминг на данни може би вече няма да се прилагат. Британското правителство обаче ще разработи законодателство за ограничаване на месечните сметки до 45 британски лири.

Лондон отново ще започне да издава британски сини паспорти в края на 2019 година. За да пътуват в ЕС, британските граждани ще трябва да се уверят, че паспортите им са издадени през последните десет години и са валидни поне още три месеца.

Британското правителство освен това повече няма да участва в разработки по европейската навигационна система "Галилео".

Засега ирландските граждани ще имат право да влизат и остават на британска територия, а по границата между Ирландия и Великобритания няма да се извършва рутинен имиграционен контрол. Засега преговорите не постигат пробив по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Британските организации ще трябва да гарантират, че ще могат да продължат да получават лични данни за клиентите си в ЕС.

Миналия месец британските власти публикуваха първите 25 от общо 80 технически бележки, които дадоха подробности за очакваните промени в митата, финансовите услуги, държавната помощ и лекарствата, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че ЕС няма да преразглежда главите от споразумението с Лондон, които вече са затворени, включително уреждането на финансовите задължения.

Дължим на гражданите и бизнеса в ЕС спокойно оттегляне на Великобритания. Няма да застанем на пътя на уреждането на откритите въпроси, добави той.

Британският премиер Тереза Мей вчера заяви, че ако Лондон не постигне споразумение с ЕС за оттеглянето, ще се промени изразеното вече съгласие за уреждането на задълженията към общностния бюджет. Великобритания по-рано се съгласи да плати на ЕС между 35 и 39 милиарда евро през следващите десетилетия.

Следващата седмица Съветът на ЕС ще обсъди напредъка по преговорите. Очаква се през октомври, ако преговорите напреднат, Европейският съвет да разреши началото на подготовката на документ за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Какво ще се случи с Гибралтар?

На националния празник на Гибралтар на 10 септември местните хора си задаваха въпроса как ще им подейства Брекзит, как той ще бъде приложен за Британската територия, където те живеят. На снимката се вижда мъж декорирал в деня на празника колата си с двете знамена - на Гибралтар и на Великобритания. АП напомня, че проведения през 2016 г. референдум за Брекзит 96% от гибралтарците гласуваха за оставането на Обединеното кралство в ЕС.