Наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз може да засили подкрепата за независима Шотландия и за обединена Ирландия, сочи анкета, поръчана от проевропейската кампания "Най-доброто за Великобритания" (Best for Britain), цитирана от ДПА.

Резултатите от анкетата, извършена от Делтапол, сочат, че 47 на сто от шотландците биха подкрепили независимост, ако бъде свикан референдум след Брекзит, а 43 процента биха гласували за оставане в Обединеното кралство. В анкетата са участвали 1022 шотландци.

Ако обаче Великобритания остане в ЕС, съотношението би било обратното. Шотландия гласува против независимост с 55 срещу 45 процента на референдума през 2014 г. Шотландските избиратели се произнесоха за оставане в Европейския съюз с 62 процента на референдума във Великобритания през 2016 г.

Анкетата сочи също, че подкрепата за обединена Ирландия ще се увеличи, когато Великобритания напусне ЕС, особено ако бъде наложена "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

От анкетираните 1199 северноирландци 52 на сто са отговорили, че биха гласували за обединена Ирландия, а 39 на сто - за оставане в Обединеното кралство, ако бъде свикан референдум след Брекзит.

Ако бъде въведена "твърда граница", 56 на сто биха гласували за обединена Ирландия и 39 процента - за оставане в Обединеното кралство.

Но анкетата сочи, че ако Великобритания остане в ЕС, подкрепата за обединена Ирландия би спаднала до 35 на сто.

Избирателите в Северна Ирландия също гласуваха с мнозинство - 56 процента - за оставане в ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г.