Американската баскетболистка Бритни Грайнър, осъдена в Русия по обвинение в контрабанда на наркотици, е разменена за руснака Виктор Бут, осъден в САЩ на 25 години затвор по обвинение в трафик на оръжие, съобщиха световните агенции.

Грайнър е в самолета, който се отправя към САЩ, съобщи президентът на САЩ Джо Байдън. Американският държавен глава, вицепрезидентът на САЩ и съпругата на Грайнър Шерел разговаряха с баскетболистката по телефона. Според съобщения в медиите се очаква Байдън скоро да произнесе реч за обмена.

Руското външно министерство потвърди, че размяната е била осъществена. Процедурата е извършена на летище Абу Даби на 8 декември. Той скоро ще пристигне в Москва, заяви руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова. Според нея Бут и Грийнер са били помилвани преди размяната.

Друг американец, Пол Уилън, който е осъден в Русия по обвинение в шпионаж, не е включен в процедурата по размяна. Адвокатът му съобщи, че американецът остава в наказателната колония и разговорите за размяната му продължават.

Още през лятото стана известно, че Русия и САЩ обсъждат евентуална размяна на Грайнър и Уилън за един от осъдените в Америка руснаци; като кандидат за размяната беше посочен Виктор Бут, когато западните медии наричат "Търговеца на смърт".