Смяна на властта във Великобритания предстои днес - Лиз Тръс ще връчи оставката си на Краля, след което Чарлз Трети ще възложи на Риши Сунак да състави правителство.

В 11:00 ч. българско време Тръс ще държи последната си реч като министър-председател, след което ще напусне "Даунинг стрийт" 10.

Нейният наследник Сунак вчера обеща да изведе страната от сложната икономическа ситуация и да донесе стабилност.

Бившият финансов министър заяви вчера в централата на Консервативната партия, че Великобритания е страхотна държава, но няма съмнение, че е изправена пред сериозно икономическо предизвикателство. "Имаме нужда от стабилност и сплотяване и моят главен приоритет ще е да обединя нашата партия и нашата държава."

Според него това е единственият начин да се преодолеят трудностите и да се подсигури по-добро и по-благоприятно бъдеще за поколенията напред.

Следващият премиер на Обединеното кралство е казал малко неща публично за това как възнамерява да управлява страната и как ще се справи с кризите в икономиката и политиката.

Освен, че е изправен пред тежка международна обстановка, Сунак ще трябва да се справи и със сериозните икономически предизвикателства в страната му, обхваната от неприятната комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Неясноти има и около отношенията между Лондон и Брюксел, а европейски лидери заявиха, че очакват стабилност от Риши Сунак. А от Белия дом обявиха, че в близките дни Джо Байдън ще разговаря с новия британски премиер.

По-рано тази година Сунак се кандидатира за премиерския пост и изготви пълна политическа програма, но не постигна успех. Въпреки че някои от предизвикателствата вече са различни, какво показва кампанията за бъдещото му управление?

Икономически предизвикателства

Великобритания е изправена пред неприятната комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Британската централна банка (Банк ъв Ингланд) опитва да се справи с високата инфлация, а гражданите с все по-високите цени и намаляващите доходи.

Обединеното кралство трябва да възстанови надеждността си на международните финансови пазари след плана за необезпечени данъчни облекчения на Лиз Тръс. Той включваше и скъпоструваща гаранция за цената на енергията, която нанесе щети върху пазара на облигациите и (Банк ъв Ингланд) бе принудена да се намеси.

Бюджетният недостиг се влоши от растящите разходи по заеми, причинени от кризата, и при управлението на новия министър-председател най-вероятно ще трябва да бъдат намалени разходите и увеличени данъците.

Това се случва в момент, в който правителството се опитва да окаже помощ и на семейства в нужда, които срещат сериозни финансови затруднения. Заради войната в Украйна, както и заради други глобални фактори, се покачиха цените на горивата, отоплението и храната, а заедно с тях и тези на имотния пазар.

Икономически планове

В изявлението, с което Сунак обяви вчера кандидатурата си, той каза, че държавата е изправена пред "дълбока икономическа криза". Докато заемаше поста на финансов министър от февруари 2020 г. до юли 2022 г., той предприе най-голямото увеличение на данъците във Великобритания от 50-те години насам. Нареди още по-високи държавни разходи, но едновременно с това обеща и по-сериозна дисциплина и намаляване на неефективното използване на средства.

По време на кампанията за лидерския пост през лятото разкритикува програмата на Лиз Тръс за данъчни облекчения и каза, че на нейно място би намалил данъците само в случай че инфлацията е извън контрол. По това време той изготви и план за съкращаване на данъците върху доходите от 20 процента на 16 процента до 2029 г.

Сунак подкрепи независимостта на Банк ъв Ингланд и наблегна на важността на съвместната работа с централната банка за да се потуши инфлацията.

Политически предизвикателства

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще е да покаже, че може да ръководи Консервативната партия. Тя има мнозинство в парламента, но е разделена от разногласия по ключови въпроси като Брекзит, имиграцията и управлението на икономиката. Някои от членовете ѝ ще са твърдо срещу увеличаването на данъците, а други ще са против намаляването на разходите в сфери като здравеопазване и отбрана.

Спечелването на лидерския пост е само първата крачка по пътя към сплотяване на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор помежду си относно напускането на ЕС, а последните двама лидери бяха отстранени заради вътрешни разногласия.

През 2016 г. Сунак подкрепи Брекзит на референдума, но някои членове на партията все още го определят като твърде благоразположен към Европейския съюз.

По въпроса за търговията със Северна Ирландия все още се водят преговори с Брюксел. На Сунак ще му е трудно да се договори така, че да се направят промени по първоначалното споразумение за напускане, без обаче да позволи на ЕС да влияе трайно върху търговията със Северна Ирландия.

Той ще срещне трудности и със спазването на обещанията за контролираната имиграция към държавата. Депутатите от Консервативната партия смятат, че тя е елементът, който ще се окаже решаващ на следващите избори.

Политически планове

Във вчерашното изявление за стартиране на кампанията Сунак съобщи, че иска "да се справи с проблемите в икономиката, да обедини партията си и да допринесе за страната си". По въпроса за Северна Ирландия по-рано Сунак каза, че ще ускори работата по създаване на законодателство, което едностранно да отмени споразумението за Брекзит, но в същото време да преговаря с ЕС. Европейският съюз строго критикува законопроекта, който в момента се разглежда в парламента.. През август Сунак заяви, че ще "опази Брекзит" и ще сформира ново правителствено звено , което да преразгледа правилата на ЕС, които все още са приложими в британските закони.

По време на лятната лидерската кампания той каза, че е горд с имигрантския си произход, но вярва, че Великобритания трябва да пази границите си и ще се придържа към плана за депортиране на търсещите убежища към Руанда.

Сунак каза също, че няма да оттегли молбата на Великобритания за напускане на Европейския съд по правата на човека.