42-годишният Риши Сунак стана първият цветнокож премиер на Обединеното кралство и първият хиндуистки министър-председател - все важни събития в еволюцията на Великобритания като мултикултурно и мултирелигиозно общество, пише в. "Гардиън".

Въпреки че се наблюдава значително увеличение на броя на цветнокожите политици, назначавани на висши правителствени постове, включително ключовите постове на финансов министър, министър на вътрешните работи и министър на външните работи, Обединеното кралство никога досега не е имало цветнокож министър-председател.

Сунак е практикуващ хиндуист, въпреки че рядко говори публично за вярата си. Той беше обявен за нов премиер на Обединеното кралство на Дивали - празника на светлините, който се празнува от милиони индуси, сикхи и джайнисти по света. Той отбелязва новото начало и победата на доброто над злото и на светлината над тъмнината.

Преди две години, когато Сунак беше министър на финансите, той запали свещи по случай Дивали на прага на "Даунинг стрийт" № 11 по време, когато ограниченията на Ковида оставаха в сила.

"Това беше един моментите на гордост за мен, че успях да направя това на стълбите на Даунинг стрийт. Това беше един от върховите моменти от работата, която имах през последните две години", каза той пред в. "Таймс" по-рано тази година.

Вярата му "дава сила, дава цел. Тя е част от това, което съм", каза той.

След парламентарните избори през 2017 г. той положи клетвата си в парламента върху свещения хиндуистки текст " Бхагавад гита ".

Тарик Модуд, професор по социология и политология в Бристолския университет, казва: "Независимо от политическите му възгледи, това, че Сунак става министър-председател е исторически момент за мултикултурализма и расовото равенство. Това се случи много по-рано, отколкото някой би прогнозирал дори преди няколко години - както и никой не би предвидил, че първият министър-председател от етническо малцинство ще бъде от торите".

Нима Бегум, доцент по британска политика в Университета в Нотингам, заяви, че назначаването на Сунак "показва колко далеч е стигнало представителството на етническите малцинства в политиката". Тя добави: "Представителството на етническите малцинства в Консервативната партия се е увеличило значително, откакто Дейвид Камерън модернизира партията и издигна повече кандидати от етническите малцинства на важните за торите места. Но мнозинството от етническите малцинства продължават да гласуват за лейбъристите.

"Сунак като министър-председател не е непременно повод за празник за всички етнически малцинства. Той не бива да се използва, за да се опровергае продължаващото съществуване на расизъм или да се замъгли фактът, че съществуват добре документирани системни расови и етнически неравенства в областта на жилищното настаняване, здравеопазването и образованието".

Кабинетът на Лиз Тръс включваше петима цветнокожи: Джеймс Клевърли, Надим Захауи, Алок Шарма, Кеми Баденоч и Ранил Джаявардена. Други двама - Куаси Куартенг и Суела Брейвърман, бяха уволнени през последните дни.

Родителите на Сунак са от индийски произход. Баща му, Яшвир, е роден в Кения, а майка му, Уша, е родена в Танзания. Те мигрират в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век.

Семействата на редица други високопоставени депутати от Консервативната партия, сред които Прити Пател, Брейвърман, Клевърли и Куортенг, също са емигрирали в Обединеното кралство от Източна и Западна Африка.

Сунак е и вероятно първият министър-председател на Обединеното кралство, който не употребява алкохол от времето на Дейвид Лойд Джордж (премиер на Великобритания между 1916 и 1922 г.), а предпочитаната напитка е кока-кола. В индуизма няма ясна забрана за употребата на алкохол, но много хиндуисти предпочитат да не пият, пише "Гардиън".