Риши Сунак е твърд фаворит да замени Лиз Тръс на поста министър-председател на Великобритания и това може да се случи още днес следобед.

Единственият останал съперник на бившия финансов министър в надпреварата е лидерът в Камарата на общините Пени Мордаунт.

Бившият премиер Борис Джонсън драматично се оттегли от надпреварата за следващ лидер на торите в неделя вечерта. Той заяви, че има необходимата подкрепа, за да се кандидатира, но каза, че това не би било "правилното нещо".

След обявяването на кандидатурата Сунак, който има подкрепата на 155 депутати тори, похвали Джонсън за постиженията му като министър-председател, като заяви, че "той преведе страната ни през някои от най-трудните предизвикателства, пред които някога сме се изправяли".

Мордаунт остава далеч от достигането на прага от 100 депутати, които трябва да я подкрепят до 14:00 ч., но близки до нея източници твърдят, че искат конкурсът да стигне до членовете на торите.

Мордаунт се присъедини към Сунак и също похвали Борис Джонсън.

Мордаунт, която в момента има 25 поддръжници, написа в Titter: "Като взе това трудно решение снощи, Борис Джонсън постави страната преди партията и партията преди себе си. "Той работи, за да осигури мандата и мнозинството, на което се радваме сега. Трябва да го използваме добре и аз знам, че той ще работи с нас за това", написа тя.

Междувременно лейбъристите, както и Шотландската национална партия, потвърдиха призива си за общи избори.