Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че френските власти носят отговорността за възпитанието на родения в република Чечения Хамзат Азимов, който вчера извърши нападение с нож на парижка улица.

"Държа да заявя, че цялата отговорност за това, че Хамзат Азимов е тръгнал по пътя на престъпността, носят властите на Франция. В Чечения той само се е родил, а порастването, оформянето на личността му, на неговите възгледи и убеждения е ставало във френското общество", написа в Телеграм Кадиров, цитиран от ТАСС.

Кадиров също потвърди, че Азимов е гражданин на Русия. "Само че паспортът в момента е недействителен, защото, когато е станал на 20 години, той не е получил нов", допълни чеченският лидер.

Според наличната информация, подчерта Кадиров, има основание да се предполага, че Хамзат Азимов е имал контакти с правоохранителните органи и спецслужбите на Франция.

Кадиров изказа съболезнования на семейството и роднините на загиналия от ръцете на Азимов.

В събота вечерта на улица "Монсини", втори парижки район, Азимов нападнал с нож минувачи с викове "Аллах е велик!". Той бил ликвидиран от служители на общинската полиция след като убил един човек и ранил четирима души. Отговорността за терористичния акт пое "Ислямска държава", припомня ТАСС.

Днес приятел на извършителя на нападението e бил задържан за разпит, съобщиха ДПА и АФП. Мъжът, роден през 1997 година, когато е роден и нападателят, е бил арестуван в дома му в Страсбург. Той е бил изведен с белезници със забулено лице, облечен в черна тениска с надпис "Грозни" - столицата на Чечня и изобразен автомат "Калашников".