Китай внезапно отмени посещението на водещия европейски дипломат в Пекин, съобщи ЕС, на фона на продължаващите разногласия между двете сили относно търговията, правата на човека и войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността трябваше да пристигне в Китай на 10 юли и да се срещне с министъра на външните работи Цин Ган, като целта на посещението бе ЕС да намали рисковете, произтичащи от тесните икономически връзки с Китай.

Европейските и китайските дипломати щяха да обсъждат и други теми освен търговията, като например човешките права и позицията на Пекин спрямо войната на Русия срещу Украйна, пише БТА.

ЕС обаче изрично посочи, че Китай е отменил визитата в последния момент, без да обясни причините.

"За съжаление, бяхме информирани от китайските ни колеги, че предвидените за следващата седмица дати вече не са свободни и трябва да потърсим нови алтернативни", каза говорителката на Борел - Набила Масрали, в писмено изявление.

"Китай трябва комуникира с нас за причините за отмяната. Ние ще се адаптираме към ситуацията, за да намерим заедно с китайските колеги нова подходяща дата", добави тя.

От министерството на външните работи на Китай не дадоха конкретен отговор по темата, посочва АП.

"Китай придава голямо значение на китайско-европейските взаимоотношения и досега е поддържал обмен с Европа на всички нива и в различни аспекти", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин по време на редовна пресконференция в Пекин днес. "Каним върховния представител Борел да посети Китай в най-близко време, удобно и за двете страни. Готови сме да поддържаме комуникация с ЕС по този въпрос", добави той.

Първоначално беше планирано Жозеп Борел да посети Китай през април, но той беше принуден да отложи визитата си, след като тестът му за COVID-19 се оказа положителен, информираха от ЕС.

Каквато и да е необявената от Пекин причина за отмяна на сегашната визита на Борел, тя идва точно след срещата на върха на държавите членки на ЕС миналата седмица, когато съюзът одобри стратегията за набавяне на "критични" суровини за своята промишленост от източници извън Китай. В същото време обаче от Брюксел настояват, че не искат да се отделят от втората най-мощна икономика в света.

Държавите членки на Европейския съюз също така потвърдиха "многостранната" позиция на ЕС спрямо Китай, като азиатската държава е определяна "едновременно като партньор, конкурент и системен съперник".

Определението "системен съперник", прието за първи път от ЕС през 2019 г., дълго време дразнеше Китай, също както скорошните опити на Европа да си сътрудничи със САЩ, за да намали зависимостта си от китайските вериги за търговия и доставки.

От друга страна, Брюксел не одобрява отказа на Китай да заклейми руското нашествие в Украйна. Пекин декларира неутралитет в конфликта, но на практика подкрепи Русия с организирането на чести държавни визити и съвместни военни учения, посочва Асошиейтед прес.