САЩ препоръчаха американците да преосмислят пътуванита до Китай заради произвол на правоприлагащите органи, забрани за напускане на страната и риск от несправедливо наложени наказания, предаде Асошиейтед прес.

Не бяха цитирани конкретни случаи, но препоръката бе публикувана, след като през май 78-годишен американски гражданин бе осъден на доживотен затвор заради обвинение в шпионаж.

Неотдавна Китай прие и широкообхватен закон за контрашпионажа, който предизвика смут в чуждестранната бизнес общност и доведе до обиски на офиси, както и закон за санкциониране на чуждестранни критици.

"Правителството на Китайската народна република прилага произволно местни закони, включително издава забрани за напускане на страната на гражданите на САЩ и на други държави, без да позволява справедлив и прозрачен процес", пише в документа.

В него се казва също, че китайските власти "изглежда разполагат с широка свобода на действие да считат широк кръг документи, информация, статистически данни или материали за държавна тайна и да задържат и преследват чужди граждани за предполагаем шпионаж".

САЩ и преди са издавали подобни предпоръки, но в последните години те до голяма степен бяха свързани с предупреждения за опасностите заради затворените граници на Китай по време на пандемията от COVID-19.

Китай реагира гневно на усилията на САЩ да подкопаят неговата авторитарна система, ръководена от Комунистическата партия. Страната издава свои собствени препоръки за пътуване в САЩ, в които предупреждава за опасността от престъпления, дискриминация, насочена към азиатците и високата цена на спешната медицинска помощ.

Предупрежденията идват в момент, когато отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от години насам по отношение на търговията, технологиите, въпроса за Тайван и правата на човека, въпреки че страните предприемат някои стъпки за подобряване на връзките помежду си.

Освен това администрацията е подложена на натиск от двете партии да заеме твърда позиция по отношение на Китай, което я прави един от малкото въпроси, по които повечето демократи и републиканци са съгласни едни с други.