Министерството на външните работи на Северна Корея разпространи изявление, в което обявява, че Пхенян няма да седне на "унизителна маса за преговори със страната, която размахва ядрената тояга", съобщи БТА.

Настояването от страна на САЩ Северът да покаже "готовност за отказ от ядрено оръжие" преди каквито и да било преговори е "много безочливо враждебно действие", се посочва още в позицията, разпространена от КЦТА.

Държавният секретар на Вашингтон Джон Кери призова Пхенян миналата седмица да предприеме стъпки за отказ от ядрени оръжия и да позволи подновяване на шестстранните преговори, включващи двете Кореи, Япония, САЩ, Русия и Китай.

Същевременно властите в Сеул поискаха от международната общност да прояви повече твърдост спрямо ядрените заплахи на Северна Корея. Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе заяви на среща с чуждестранни посланици, че Северна Корея не трябва да бъде награждавана за "лошото си поведение", предаде агенция Йонхап.

"Трябва да прекъснем порочния кръг да преговаряме и да осигуряваме помощ, въпреки че (Северна Корея) отправя заплахи и провокации, и после отново да преговаряме и да осигуряваме помощ въпреки наличието на заплахи и провокациите", заяви Пак.
 
Правителството на Япония пък смята, че поведението на КНДР през последните дни е станало "по-малко провокативно". 

"Разбира се, трудно е да се определи дали Северна Корея действително ще изстреля балистичните си ракети. Но сега тя извършва по-малко провокационни действия", посочи генералният секретар на кабинета на министрите Йошихиде Суга, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 
Още миналия месец Пхенян обяви, че се оттегля от споразумението за примирие на Корейския полуостров и заплаши да нанесе удари по Южна Корея, американските военни бази в района и самата територия на САЩ. На източното крайбрежие на страната бяха забелязани мобилни пускови установки с балистични ракети от различен тип. Но през последните дни, както показват наблюденията, севернокорейските мобилни пускови установки прекратиха маневрите си и се върнаха в укритията си.

Някои експерти предполагат, че Пхенян може постепенно да се върне към диалога, по-специално към шестстранните преговори за прекратяване на ядрената му програма.