Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман нарече днес убийството на журналиста Джамал Кашоги "ужасно престъпление", предадоха световните агенции и БТА.

В изказването си на форума "Бъдеща инвестиционна инициатива" в саудитската столица Рияд Мохамед бин Салман подчерта, че убийството на Кашоги е натъжило саудитците и целия свят.

Принцът посочи, че всички отговорни за убийството ще бъдат наказани и че Саудитска Арабия и Турция ще работят заедно за постигане на резултати в разследването, а отношенията между двете държави няма да бъдат прекратявани.

Мохамед бин Салман заяви, че неговата "война" е да възстанови старата слава на Близкия Изток. Тези думи на принца предизвикаха овациите на присъстващите и ги накараха да се изправят на крака. Принцът каза, че новата Европа е Близкият Изток и изрази надежда икономическата трансформация на региона да се случи, докато той е жив.

Наследникът на саудитския престол отбеляза, че Саудитска Арабия ще продължи реформите и инвестициите за изграждане на инфраструктура. Той направи прогноза, че до края на годината икономиката на кралството ще достигне растеж от 2,5 процента, а в саудитския суверенен фонд ще има 400 милиарда долара до края на 2019 г.

На форума присъстват ливанският премиер Саад Харири и принцът престолонаследник на Бахрейн Салман бин Хамад Ал Халифа.

Мохамед бин Салман се пошегува с твърденията, че Саад Харири е бил задържан против волята си в Саудитска Арабия миналата година и заяви, че ливанският премиер ще си тръгне веднага след участието си в икономическия форум. "Премиерът Харири ще остане в кралството само два дни и се надявам, че няма да разпространявате слухове, че е бил отвлечен", каза саудитският принц.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона със саудисткия престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на източници от турското президентство. В разговора, осъществен по искане на саудитския престолонаследник, е бил обсъден въпросът за полагане на общи усилия за осветляване на всички аспекти на убийството на журналиста Джамал Хашоги и стъпки, които трябва да бъдат предприети за това.

Междувременно от Анкара дойде най-острият досега коментар по случая. Това е позор, който стига до престолонаследника (Мохамад бин) Салман. Най-малко петима членове на екипа за екзекуция са верни негови сътрудници и са хора, които няма да действат без негово знание, посочва Илнур Чевик, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, в коментар, публикуван днес във в."Йени бирлик".

Дори ако американският президент Тръмп спаси (Мохамад бин) Салман, в очите на света той е съмнително лице с кръв на Кашоги по ръцете си, пише Чевик.

САЩ искат пълна яснота за събитията, довели до смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяв на свой ред американският държавен секретар Майк Помпейо в имейл до служители на Държавния департамент.

"Вече виждаме стъпки на Саудитска Арабия, които показват сериозна отговорност, но няма да бъдем удовлетворени, докато не получим пълна яснота какво се е случило", се казва в имейла на Помпейо, изпратен снощи до служители на Държавния департамент.