Проправителственият в. "Стар" публикува днес "последно послание" от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган преди планираната на изток от река Ефрат в Северна Сирия турска военна операция, предаде БТА.

До часове Турция ще започне отдавна планираната си военна операция за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

"Не се съмняваме в победата", заяви турският лидер, цитиран в заглавие на вестника. В обръщение пред свои съпартийци в Къзълджахамам Ердоган напомни, че лично е предложил идеята за буферна зона в Северна Сирия още по времето на администрацията на предшественика на Доналд Тръмп Барак Обама. "Тръмп също постави на дневен ред изтегляне от района на изток от Ефрат, но досега хората от неговото обкръжение не са спазили това нареждане", посочи Ердоган.

Междувременно турският президент се коригира, като заяви, че американските сили са започнали да се изтеглят от граничните с Турция райони на Северна Сирия. Това станало след разговора му вчера с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, като добави, че преговорите между двете страни по този въпрос ще продължат, предаде Ройтерс.

От Белия Дом вече заявиха, че Анкара скоро ще осъществи планираната си военна операция за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия и САЩ няма да участват в нея, нито да я подкрепят.

Срещу кого е операцията

В. "Милиет" пише, че третата трансгранична операция на турската армия в Сирия ще носи името "Извор на мира". Анкара вече извърши в Сирия две трансгранични военни операции - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Според цитирани от вестника експерти офанзивата в Сирия, която ще има за цел да попречи на създаването на терористичен коридор на изток от р. Ефрат, представлява за Турция "въпрос на оцеляване".

Американските сили и бойна техника се изтеглят от Североизточна Сирия, 7 октомври

Снимка: AP/БТА

Бившият началник на отдела за разузнаване във ВВС на Турция Гюрсек Токмакоглу е на мнение, че няма опасност от горещ сблъсък в Сирия със САЩ, които според него ще стоят в базите си и само ще наблюдават действията на турската армия. По думите на Токмакоглу Турция е изпълнила всички необходими дипломатически действия пред САЩ, ЕС, НАТО, Русия, Иран, Ирак, сирийския режим и ООН и сега остава да създаде сама зоната за сигурност чрез операция "Извор на мира".

"Ще се постараем да направим така, че нашата страна, регионът ни и светът да бъдат по-сигурни, по-спокойни", заяви още Ердоган в Къзълджахамам, цитиран от в. "Дирилиш постасъ". "Походът, а не победата е нашата задача, но не се съмняваме, че с Божията воля ще победим", каза той.

В арабски медии, близки до Сирийската национална армия, бяха публикувани оценки, че операцията на Турция може да започне до 48 часа, посочва още вестникът.

Ние отправихме всички предупреждения към нашите събеседници във връзка с (района) на изток от река Ефрат и действаме с достатъчно търпение, отбеляза Ердоган.

Каква е целта на операцията

Турция заяви, че иска да разположи до 2 милиона сирийски бежанци от лагерите на нейна територия в зоната за сигурност. Зоната за сигурност ще "навлезе" на 30 километра в Северна Сирия по протежение на турско-сирийската граница и тази зона да бъде прочистена от присъствие на бойци от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН).

Ще се стигне ли до тотална война в района

"Ортадогу" пише, че плановете за офанзивата са предизвикали паника в "терористичната организация СЗН/ПКК". Известно е, че Анкара смята сирийските кюрдски СЗН за свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Групировката е изпратила към районите на град Тал Абяд и Рас ал Аин два конвоя подкрепления, съставени от снайперисти и екипи по самоделните взривни устройства, както и муниции. Същевременно "САЩ продължават подкрепата си за тероризма", твърди изданието, като посочва, че под предлог борбата с "Ислямска държава", американците продължават да въоръжават сирийските кюрдски сили. През последните десет дни в райони, окупирани от ПКК/СЗН, са били изпратени 300 тира с оръжие, пише още изданието.

Турция има силата, необходима, за да елиминира тероризма в самия му източник, със или без подкрепата на своите съюзници, заяви пред Ройтерс високопоставен турски източник преди очакваната операция на Турция в Сирия.

По думите на източника Турция сама ще вземе решение за обхвата, мястото и момента на действията, които ще бъдат предприети срещу заплахите пред сигурността й.

Подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници обещаха в петък да подкрепят евентуална трансгранична операция на Анкара срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия.

На свой ред подкрепяната от САЩ кюрдска коалиция заяви днес, че "няма да се поколебае да обърне всяка непровокирана (турска) атака в тотална война", за да защити своя район в Североизточна Сирия.

ООН "се готви за най-лошото"

ООН заяви днес, че "се готви за най-лошото" в Северна Сирия, след като САЩ обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление срещу кюрдска милиция в района, предаде Франс прес. "Не знаем какво ще стане. Подготвяме се за най-лошото", заяви на пресконференция в Женева регионалният хуманитарен координатор на международната организация за сирийската криза Панос Мумцис. Той каза, че ООН е в контакт с всички заинтересовани страни на място.

Мумцис обаче беше категоричен, че службата му не е била предупредена за решението на Вашингтон да изостави бившите си кюрдски съюзници в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Координаторът заяви, че за ООН е приоритет да се гарантира, че евентуална турска офанзива няма да предизвика ново изселване на населението, че няма да бъде възпрепятстван достъпът на хуманитарната помощ и няма да бъде ограничена свободата на движение в района. ООН има кризисен план за действие за предотвратяване на нови страдания на мирното население, но се надяваме да не се налага той да бъде използван, допълни Мумцис.