Сирия настоя днес за незабавното изтегляне на всички чуждестранни войски от нейна територия, като заплаши, че може да вземе мерки, ако те останат, предадоха АП и ТАСС.

"Съединените щати и Турция поддържат незаконно военно присъствие в Северна Сирия", каза сирийският външен министър Уалид ал Муалем в реч пред Общото събрание на ООН. "Всички чуждестранни сили, опериращи на наша територия без нашето разрешение, са окупационни сили и трябва да се изтеглят незабавно. Ако те откажат, то ние имаме право да вземем всички контрамерки, предвидени от международното право", каза той.

Продължаващата повече от осем години опустошителна гражданска война в Сирия привлече голям брой военни от чужбина и хиляди чуждестранни бойци, борещи се за власт. Повечето от територията на страната е отново под контрола на правителствените сили. Но бунтовници и екстремисти все още владеят северозападната провинция Идлиб, а богатият на петрол североизток се държи от кюрдски групи, подкрепяни от САЩ, припомни АП.

Какви са плановете на Ердоган за Сирия

Правителството на президента Ердоган скъса връзките с Дамаск и подкрепи опозицията в сирийската гражданска война. Сега Турция планира да благоустрои 1 милион сирийски бежанци в зоната за сигурност в Североизточна Сирия, която Анкара иска да създаде съвместно със САЩ. Строителните разходи по този план ще възлязат на около 151 милиарда лири (27 милиарда долара), съобщи днес турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от Ройтерс и БТА.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изложи плановете за този проект в реч пред Общото събрание на ООН тази седмица. Ердоган представи карта, за да покаже зоната, която Турция иска да създаде съвместно със САЩ и където бежанците може да бъдат настанени.

Турция планира зона за сигурност от 32 км във вътрешността на Сирия, която ще бъде по протежение на повече от 400 км от турско-сирийската граница. Първоначално Анкара обяви, че целта на зоната е да бъдат изтласкани от турската граница сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които Турция смята за опасност за националната си сигурност. Сега Анкара казва, че районът може да бъде използван за настаняването на около милион от 3,6-те милиона сирийски бежанци, които е приела Турция, посочва Ройтерс.

Призив за обрат в турската стратегия за Сирия

Междувременно лидерът на главната опозиционна партия в Турция, Народнорепубликанската, призова страната му незабавно да установи връзки със сирийското правителство, за да ускори мирните усилия. Той апелира за радикален обрат в политиката по отношение на гражданската война в Сирия, предаде ДПА.

Пътят между Анкара и Дамаск е най-краткият път, който води до мир, заяви Кемал Кълъчдароглу на международна конференция за Сирия в Истанбул, организирана от партията му.

Правителствени служители на Асад не успяха да присъстват на конференцията, след като турското външно министерство отказа да им издаде визи, заяви партиен функционер пред ДПА.

Установяването на връзки с Асад може да помогне на Анкара да предотврати нов поток бежанци и да се бори с тероризма по-ефективно, смята Кълъчдароглу.