Първото съвместно турско-американско сухопътно патрулиране в планираната зона за сигурност в Сирия е приключено, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от ТАСС.

По данни на телевизията патрулирането е започнало в 10.24 часа местно време и е продължило 2 часа и 20 минути.

От турското министерство на отбраната съобщи, че в операцията са взели участие безпилотни летателни апарати и бронирана техника.

Ройтерс информира, че конвой от шест бронетранспортьора с турски флагове тази сутрин е преминал границата, за да се присъедини към американските военни на около 15 км източно от турския граничен град Акчакале, близо до сирийския Тел Абияд.

Два хеликоптера наблюдаваха зоната, където турските машини преминаха границата през отвор в масивната бетонна стена между двете страни.

На 7 август Турция и САЩ се договориха да създадат в Сирия център за съвместни операции. На 12 август в турския град Шанлъурфа, на 50 км от границата със Сирия, пристигна първата група американски военни, които ще работят в центъра.

Целта на центъра е да осъществи плана за създаване на буферна зона за сигурност в Североизточна Сирия, където да могат да се прехвърлят сирийските бежанци, приютени в Турция. Същевременно зоната ще бъде защитен пояс за турската граница, но нейните очертания остават неясни засега. Турция се надява тази зона да бъде поне 30 км навътре в територията на Сирия.

Анкара настоява контролът над планираната зона за сигурност да се осъществява изключително от турските въоръжени сили.

Как реагира Дамаск

Сирийското правителство осъди започналото тази сутрин турско-американско патрулиране в североизточната част на страната.

"Сирия осъжда най-решително съвместното патрулиране, осъществявано от САЩ и турския режим", заяви официалната агенция САНА, като се позова на източник от външното министерство.

Тази инициатива е "агресия" и "цели да затрудни и удължи кризата в Сирия", добавя САНА.

Миналия месец сирийският режим отхвърли вече споразумението "между американския и турския окупатор за създаване на т. нар. зона за сигурност".

За администрацията на президента Башар Асад, успял от 2015 г. досега да си възвърне контрола върху над 60 на сто от сирийската територия с решаващата помощ на Русия, американско-турското споразумение представлява "явна агресия" срещу нейния суверенитет.

Какво предвижда споразумението между САЩ и Турция

Споразумението между Турция и САЩ предвижда създаването на буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирани от кюрдската милиция "Сили за защита на народа", подкрепяна от Вашингтон, източно от р. Ефрат.

Анкара смята тази милиция за "терористична" организация.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че американският лидер Доналд Тръмп е обещал "зоната за сигурност" да бъде широка 32 км (20 мили).

Ердоган заплаши да започне операция в Североизточна Сирия, ако Турция не получи контрол върху тази "зона за сигурност". При все това споразумението даде възможност да се избегне очаквана вече турска операция срещу "Силите за защита на народа".

Сформираният център за съвместни операции е предвиден в същото споразумение, като намерението е да се координират действията по създаването на "зоната за сигурност".

Къде се разминават Турция и САЩ

Турският президент заяви в събота, че неговата страна не може да приеме военно обучение на сирийските кюрдски Сили за защита на народа от страна на САЩ. СЗН бяха главен съюзник на САЩ в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава", но Турция ги смята за терористична организация.

Ердоган отново припомни своя план: да прехвърли един милион бежанци в Сирия - проект, който според него се нуждае от международна помощ за изграждане на домове за бежанците.

Турция, която е приютила 3,6 милиона бежанци от Сирия и вече контролира територии в северозападната част на страната, иска да засили военното си присъствие в североизточната част, за да изтласка от границите си сирийските кюрдски милиции и да създаде условия за връщане на бежанците.

Във връзка с това Реджеп Тайип Ердоган очаква да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в ООН по-късно този месец, за да обсъдят военните операции в североизточната част на Сирия. Ердоган каза, че с Тръмп ще обсъдят "какъв вид стъпки ще предприемат" по протежение на сирийската граница източно от река Ефрат.

Къде в пъзела са мигрантите

Ердоган вече предупреди, че Турция може да "отвори вратите си", за да пусне сирийските бежанци да достигнат до Европа, ако Анкара не получи подкрепата, която очаква.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че Турция не трябва да се опитва да си служи с принуда по отношение на Гърция или Европа, за да получи подкрепа за план за заселване на бежанци в Северна Сирия.

Предупреждението на Турция, че може да отвори вратите към Европа за бежанците, "не е нито заплаха, нито блъф", това е реалност, каза преди два дни по време на посещение в Италия турският вицепрезидент Фуат Октай.

"Г-н Ердоган трябва да разбере, че той не може да заплашва Гърция и Европа в опит да осигури повече ресурси за справяне с бежанския проблем", заяви Мицотакис на пресконференция в северния гръцки град Солун.

Как Ердоган се нахвърли върху съюзника си

"Ако преди да е приключил месец септември не създадем зона за сигурност на изток от реката Ефрат, което фактически започнаха нашите военни, няма да имаме друг избор освен да продължим самостоятелно по нашия си път". Това заяви днес Реджеп Тайип Ердоган в реч, която произнесе на митинг по случай откриването на обекти в град Малатия, Югоизточен Анадол, цитиран от Нахиде Дениз за БТА.

Визирайки САЩ, но без да назовава конкретно, Ердоган посочи: "Ние осигурихме в голяма степен сигурността на сирийската граница. Но разбираме, че нашият съюзник преследва създаването на зона за сигурност не за нас, а за терористичната организация. Ние не приемаме и отхвърляме подобно разбиране. Никой не може да застави хората да живеят под заплахата на терористичните организации или на жестоките режими. Ние няма да позволим подобно отношение нито на изток от Ефрат, нито в Идлиб. Ако не бъдем подкрепени в тази борба, ние не можем да спрем мигрантите в нашата страна".

По думите му работата не свършва с това да се направят 3-5 показни полета с хеликоптери или с наличието на няколко стотици войници в района.

"За да осигурим настаняването на около 1 милион души, трябва да осигурим практически сигурността на цялата област. Затова сме решени да използваме толкова наши сили, колкото се налага. Населението на региона ще ни подкрепи", каза още Ердоган.