Властите в Албания обявиха, че започват набиране на средства в помощ на пострадалите от силното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер тази сутрин, предаде ТАСС и БТА. По последни данни загиналите от труса вече са 14 човека, а ранени са над 600 души.

Албанското министерство на отбраната заяви, че още пет тела са били намерени след силното земетресение в Албания днес, с което общият брой на жертвите достигна 14 души.

Вижте още снимки тук >>>

Излъчени по телевизията кадри показаха как хора ликуват, когато изпод руините на рухнала сграда в град Дуръс бе намерено живо дете.

"За да помогнем на всички семейства, засегнати от земетресението, открихме няколко банкови сметки за дарения", съобщи правителството на официалния си сайт, като публикува данните на сметките, на които гражданите да изпращат своите дарения.

Срутени са и няколко сгради в района на Дуръс, където спасителите продължават да търсят оцелели.

Премиерът на Албания Еди Рама съобщи, че съседните на страната държави, ЕС и САЩ са предложили помощ за справяне с последиците от силните земетресения тази нощ. Той вече е разговарял с колегите си от Италия, Гърция и Турция, както и с представители на посолствата на ЕС и САЩ в Тирана.

От Косово е изпратен екип за спешни ситуации, който да помогне при спасителните акции. Черна гора и Сърбия също са изпратили свои спасителни екипи в страната.

На днешното си заседание министерският съвет на Северна Македония също предлага да окаже помощ.

От региона на Охрид и Струга за Албания вече са отпътували спасителни екипи, сред които има и лекари, за да окажат помощ на властите. Премиерът Зоран Заев обяви, че много фирми от района на Охрид, Струга и Кичево, които работят по изграждането на пътищата, ще изпратят строителна механизация за разчистване на разрушенията.

Както е известно, силното земетресение от 6,4 в Албания бе усетено и в България.

"До момента са регистрирани повече 20 вторични труса. Три от тях са с магнитуд над 5", обясни пред bTV сеизмологът проф. Николай Милошев.

Според него ще има още много вторични земетресения през следващите часове, но те няма да се усетят у нас.

Кадри в социалните мрежи показват щетите от пораженията. Виждат се сгради с огромни пукнатини и паднала мазилка, както и кола, която избухва в пламъци, вероятно заради късо съединение. Някои райони на столицата Тирана са останали без ток.